Koninginnenetappe geteisterd door regen!

Allereerst een correctie. Dinsdag meldde deze rubriek dat er dagelijks 75 minuten Vierdaagse-tv bij KRO en SBS te zien is. Mea culpa. Ik had een uur over het hoofd gezien. Er is elke dag 135 minuten ingeruimd voor de Vierdaagse. Twee uur en een kwartier.

De avond begint om zes uur op SBS6 met De Intocht (een uur), dan is op Nederland 1 Het gevoel van de Vierdaagse (35 minuten) en laat op de avond heeft SBS De Nijmeegse Vierdaagse 2009 (40 minuten).

SBS stopt zijn uitzendingen vol reclameblokken, die 135 minuten is geen nettotijd. Maar als we de aandacht voor Nijmegen in SBS’ Hart van Nederland meetellen, komen we behoorlijk ver. Bovendien is ’s middags zowel Het gevoel als De Intocht in herhaling te zien.

Dat klinkt als heel veel. En dat is het ook.

SBS houdt het bij De Intocht lekker simpel. Twee presentatoren langs de route die met de microfoon tussen wandelaars en publiek hengelen. „Wat is er zo speciaal aan de Vierdaagse?”, „Heeft u veel blaren?”, „De hoeveelste editie is dit voor u?” Dat werk. Een week lang. Na een paar minuten weet je het wel. Behalve wat je wíl weten. „Er schijnen ontzettend veel mensen uit te vallen vandaag”, zegt de presentatrice. Oh ja? Hoeveel dan? Komen we niet te weten. En het nieuws over de militair met Mexicaanse griep komt pas helemaal in het staartje, vlak voor Hart van Nederland („Koninginnenetappe geteisterd door regen!”) begint. Dat programma heeft wél ‘het nieuws’ van de dag uit Nijmegen: 934 opgevers, „valt eigenlijk wel mee”.

KRO’s Het gevoel zit als magazine een stuk beter in elkaar, met vaste rubriekjes, maar geen nieuws. Ook hier gehengel, al is het gelukkig veel minder dan bij SBS. Verder wat aardige items: beelden uit de nachttrein die ’s ochtends vroeg in Nijmegen arriveert en een bezoek aan een blarentent. (Woensdag gehoord in Hart van Nederland, ook bij de blarenprik: „U krijgt een nummertje, er zijn 84 wachtenden voor u.”) Het gevoel kampte gisteren met technische problemen – ‘Even geduld aub’ – zodat het historische blokje van Fons de Poel niet doorkwam. Zo misten we het verhaal over de Slag op de Mookerheide, uit de Tachtigjarige Oorlog.

’s Avonds laat revancheert SBS zich met een aardig programma met nieuws (burgemeester De Graaf over de Mexicaanse griep) en sfeer. We zien hoe stoere militairen om drie uur ’s ochtends gewekt worden en er is een verslagje van de feesten in de stad. Een goede impressie van een wandeldag.

Vandaag de vierde en laatste dag, met de intocht op de Via Gladiola. „Een Romeins gebruik, in de grijze oudheid was het de dood of de gladiolen”, weet De Poel. Dan is het voorbij. Volgend jaar weer! Ik kan niet wachten.

    • Peter Leijten