Knullig maar met grote acteurs

DVD FILM

The Night Porter

Regie: Liliana Cavani. € 9,99 **

,,Deze film zou aanstootgevend zijn, als het allemaal niet zo knullig was gedaan”, schreef Pauline Kael in The New Yorker over The Night Porter, de Engels gesproken film van de Italiaanse filmmaakster Liliana Cavani (1974). De film deed stof opwaaien in de jaren zeventig omdat hij draait om een innige sadomasochistische verhouding tussen een SS-er (Dirk Bogarde) en een slachtoffer van een concentratiekamp (Charlotte Rampling).

De film zegt meer over het tijdperk waarin hij werd gemaakt, de seksuele taboes omver kegelende jaren zeventig, dan over het tijdperk dat de film behandelt. Over nazi’s of de Holocaust heeft The Night Porter niets te melden. Wat de film toch het aankijken waard maakt, zijn de twee grote acteurs. Bogarde kan als geen ander een onderdanige man spelen die elk moment zijn wreedheid de vrije loop kan laten. De jonge Rampling lijkt geen enkele remming of vrees te kennen.

    • Peter de Bruijn