Kamer aan diggelen

Scène uit ‘The Room Before and After’ van Dave Eggers The Room Before and After, Part 1 - James Franco
Scène uit ‘The Room Before and After’ van Dave Eggers The Room Before and After, Part 1 - James Franco

DVD tijdschrift

Wholphin no 8

Regie: diverse regisseurs€ 19,00 ****

Het tijdschrift Wholphin is in deze rubriek al eens aan de orde gekomen, maar toen ging het om aflevering 5, en nu is aflevering 8 uit van dit Amerikaanse kwartaaltijdschrift voor ‘zeldzame en ongeziene korte films’.

De korte film heeft een grote vlucht genomen op een manier die liefhebbers van het genre niet hadden kunnen voorspellen. Op Youtube wemelt het van de korte films, in alle soorten en maten. Maar soms is het prettig om iets te vinden op een andere manier dan door een zoekterm in te tikken of te klikken op wat populair is.

Voor verrassingen blijft dit tijdschrift op dvd uitkomst bieden. Het is een initiatief van de schrijvers rond het literaire tijdschrift McSweeney’s, de bende van Dave Eggers. Het nieuwste nummer biedt onder meer een korte liefdesgeschiedenis van de Britse kunstenaar Sam Taylor-Wood, Love You More (geproduceerd door Anthony Minghella), een documentaire van de Amerikaanse fotograaf Lauren Greenfield over kids + money en films van hier (nog) onbekende makers.

Volgens de samenstellers gaat het steevast om films die je het gevoel geven dat zij kregen toen ze hoorden dat walvissen en dolfijnen het weleens met elkaar doen (en dan een wholphin krijgen, oftewel een walfijn – er schijnt er een te wonen in het dolfinarium van Hawaï). In filmtermen vertaald: ze lijken allemaal te houden van het werk van Miranda July, de maakster van de speelfilm Me And You And Everyone We Know, maar ook van korte films, performances, muziek en wat niet al, allemaal vergeven van dezelfde even lollige als melancholieke sensibiliteit. July’s sculpturen zijn nu te zien op de Biënnale van Venetië.

Zo veelzijdig als Miranda July zijn de meeste makers van het werk op deze dvd misschien niet, maar meestal zijn het niet alleen of niet op de eerste plaats filmmakers. Er is bijvoorbeeld een film opgenomen van Caros Dengler, bassist van de band Interpol. En er staat ook een film van Dave Eggers zelf op.

Eggers vroeg onder anderen acteur James Franco een slaapkamer volkomen aan diggelen te slaan, een taak waarvan hij zich overtuigend kwijt. Van de kamer blijft helemaal niets over. Alles gaat eraan. Een korte clip van The Room Before and After, Part 1, is op Youtube een succes. Op de dvd duurt het raggen en rammen 32 minuten.

Op de website wolphindvd.com zijn de dvd’s te bestellen, maar ook zijn films te downloaden voor twee dollar per stuk en er zijn vele extra’s te vinden die samen een venster bieden op de mafste uithoek van de Amerikaanse onafhankelijke film.

    • Bianca Stigter