Irak vraagt einde aan resterende sancties

New York. Irak wil een einde aan de resterende internationale sancties die tegen het land werden ingesteld na de invasie in Koeweit in 1990. Irak is een democratie en vormt geen bedreiging meer voor de internationale gemeenschap, stelt de Iraakse premier Nouri al-Maliki. Al-Maliki overlegde woensdag in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en met vertegenwoordigers van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad over beëindiging van de sancties. Vervolgens vloog hij naar Washington voor een ontmoeting met president Obama. De Veiligheidsraad besloot in december vorig jaar om het pakket van ruim zeventig sancties, ingesteld na de Iraakse invasie in Koeweit, te herzien. De sancties gaan onder andere over Iraakse herstelbetalingen aan Koeweit, teruggave van gestolen Koeweitse goederen en archieven en informatie over vermiste Koeweiti`s.