Hoofd van koning terug naar Ghana

Hoofd van koning terug naar Ghana Den Haag, 24 juli. Leiders van de Ahante-stam uit Ghana namen gisteren in het ministerie van Buitenlandse Zaken op ceremoniële wijze het hoofd van de 19de-eeuwse koning Badu Bonso II in ontvangst. Badu Bonsu II werd in 1838 door Nederlanders opgehangen en onthoofd in Goudkust (het huidige Ghana) nadat hij zelf twee Nederlandse gezanten had gedood. Zijn hoofd werd meegenomen en op sterk water bewaard in het Anatomisch Museum in Leiden. Ghana vroeg vorig jaar om teruggave van het hoofd. Bij de overdracht werd op rituele wijze jenever op de grond gegoten. Jenever is een bekend product in Ghana sinds Hollanders er enkele eeuwen geleden begonnen met (slaven)handel. Foto Johannes van Assem foto Johannes van Assem 23-07-2009, den haag Minister Verhagen en een aantal ghanese stamhoofden tekenden op het ministerie van Binnenlandse Zaken in den haag een contract dat de tereuggave van de overblijfselen van koning badu bonsu regelt. Na afloop werd gretig jenever gemorst en gedronken. Het hoofd van een oude Ghanese koning is vandaag teruggegeven aan Ghana. Het gaat om de schedel van koning Badu Bonsu II die op sterk water stond in het Anatomisch Museum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Bij de overdracht waren Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en tien Ghanese koningen aanwezig. Onder hen was ook de Nederlandse miljonair Arthur Paes, die sinds 2001 koning is van de Ghanese provincie Somey. Ahante-stamleider Etsin Kofi II. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken, de tijdelijk zaakgelastigde van Ghana in Nederland Odoi-Anim , en Ahante-stamleider Etsin Kofi II hebben donderdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag een Verklaring van Overdracht ondertekend. Nederland draagt de stoffelijke resten van de 19e eeuwse Ahanta-koning Badu Bonsu II over aan Ghana. Het Afrikaanse land verzocht in 2008 om teruggave van de stoffelijke resten, die waren opgenomen in de academische collectie van het Leids Universitair Medisch Centrum Assem, Johannes van