'Helas, myn eyne are ful of teres'

Samuel Pepys (1633-1703) beschreef bijna tien jaar openhartig en gedetailleerd zijn dagelijks leven. Om te voorkomen dat zijn ontboezemingen door iedereen werden gelezen, schreef hij zijn dagboeken in een type steno dat pas rond 1820 werd ontcijferd. Niet zomaar iemand, deze Pepys. Hij was vooraanstaand ambtenaar, bracht het tot parlementslid en president van de wetenschappelijke Royal Society. Pepys is nu nog beroemd, maar nieuw is zijn aanwezigheid in de blogosfeer. Dat is te danken aan Phil Gyford, die tien jaar lang elke dag een post toevoegt, tot het hele dagboek online staat. Het gaat meer om historische annotaties dan commentaar, zoals op Pepys’ ‘geldzucht’ of overspel. Meer dan 3.800 pagina’s dagboek. Dan liever elke dag een stukje. Nog drie jaar en dan is Pepys uitgeblogd. Heerlijke aantekeningen.

De post van 15 juni 1663: ‘Thuis trof ik mijn vrouw niet aan, ik nam een koets en ging naar haar herberg, waar ik haar tot mijn verdriet achter in een vol rijtuig aantrof, gelukkig slechts in het gezelschap van vrouwen en een dominee.’ Die opluchting herkennen we. Pepys’ taal is modern Engels.

Diametraal anders en spannender werkt de blog van Geoffrey Chaucer (1343-1400). De schrijver van de Canterbury Tales blogt actueel, een prestatie van methusalemiaanse allure.

Zo lezen we op Geoffrey Chaucer Hath a Blog: ‘Helas, myn eyne are ful of teres and wepynge for the peple of Iran who marchen yn the streetz and are faced doun by the will of schrewes and wikked men and tirauntz.’ Even knipperen met de ogen. Inderdaad, laat-middeleeuws Engels. Dat maakt de Chaucer-blog op zijn minst tot een speelse taalcursus.

In de tale Geoffrey’s lezen we vaak over moderne en herkenbare onderwerpen: een recensie van het boek Battlestar Ecclesiastica door Johannes Wycliffe en de tekst van Steppenwolfs pophit ‘Born to be wild’. Aanklikpunten te over. Voor commentaar, Chaucer-merchandising, een lijst links naar favoriete muzieksites (Playing on Myne Ipod) van de makers van deze verrukkelijke site. Vele links naar andere lithistblogs van mediaevisten, naar alles wat er van en over Chaucer digitaal bereikbaar is.

Chaucer kent de weg op Internet: ‘Y have learned the privitees of the manye abbreviaciouns ywritten on the internette. Beinge somethinge of an innovator myselfe, Y presente to yow the followynge abbreviaciouns. May they serven yow welle in your internette communicacioun: GP: gentil person, WC: woole customes, BATJG: biggere arsehole thanne John Gowere.’

Wie John Gowere is? Op naar Geoffrey Chaucers blogletters!

    • Atte Jongstra