Grote schoonmaak in met xtc-grondstof vervuild bos

De gemeente Bergen op Zoom is bezig met een grote schoonmaakactie in de bossen van het dorp Halsteren, nadat onbekenden hier grote hoeveelheden van het giftige aceton hebben laten wegstromen.

De bodemverontreiniging werd een week geleden ontdekt. Op twee plaatsen in de bossen, enkele honderden meters van elkaar verwijderd, zijn „vermoedelijk met een tankauto” grote hoeveelheden aceton in de bossen geloosd, aldus een woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom. De stof wordt gebruikt bij de vervaardiging van xtc-pillen. Een gespecialiseerd bedrijf is bezig de vervuilde grond af te voeren. In totaal wordt ongeveer 2,6 miljoen kilo grond verwijderd.

De kosten van de schoonmaakoperatie bedragen volgens de gemeente drie tot vier ton. Bergen op Zoom heeft de provincie Noord-Brabant en het ministerie van VROM gevraagd om een bijdrage in deze kosten.

Het waterbedrijf Evides wint drinkwater uit het verontreinigde gebied. Onderzoek heeft vandaag uitgewezen dat het grondwater vermoedelijk niet is vervuild. Wel laat het waterbedrijf „uit voorzorg” een waterleiding in de grond vervangen.

De verontreiniging kwam volgens een woordvoerder van de gemeente aan het licht door een geur die afkomstig moet zijn geweest van de aceton zelf, of van bosvarens die door de aceton waren vergiftigd en zijn gaan rotten.