El Pistolero blijkt in alles de beste

Geletruidrager Alberto Contador won superieur de tijdrit in de Tour.

De Spanjaard toont zich onkwetsbaar tot er gevraagd wordt over doping.

Alberto Contador in de tijdrit die hij met drie seconden voorsprong op Fabian Cancellara won. (Foto Reuters) Astana rider and leader's yellow jersey holder Alberto Contador of Spain cycles during the individual time trial in the 18th stage of the 96th Tour de France cycling race in Annecy July 23, 2009. REUTERS/Bogdan Cristel (FRANCE SPORT CYCLING IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Bijtend op de tanden, de vuisten geklemd om het triatlonstuur, flitste Alberto Contador over de eindstreep. Direct keek de drager van de gele leiderstrui in de Ronde van Frankrijk om naar de klok en alles was hem duidelijk. Drie seconden sneller dan olympisch kampioen Fabian Cancellara, winst in de 40,5 kilometer lange tijdrit rond het meer van Annecy. Alle specialisten verslagen, alle concurrenten voor de eindzege verpletterd. De Spanjaard balde zijn rechtervuist en was gelukkig.

Contador (26) schreef al wielergeschiedenis door na Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx en Bernard Hinault als vijfde renner ooit Giro, Tour en Vuelta te winnen. Maar bij alle drie zijn eindzeges in grote rondes toonde hij zich tot nu toe kwetsbaar. In 2007 won hij de Tour pas toen Michael Rasmussen in de gele trui werd weggestuurd door Rabobank. Vorig jaar besliste hij de Giro op het laatst in zijn voordeel met een minder zwakke tijdrit dan zijn rivaal Riccardo Riccó. In de Vuelta moest hij in de slottijdrit ploeggenoot Levi Leipheimer ruim laten voorgaan.

In de Tour van 2009 is van kwetsbaarheid geen sprake. Op alle beslissende momenten toont Contador zich de beste van allemaal. In de openingstijdrit won hij dik van alle concurrenten voor de eindzege. Twee aankomsten bergop, twee onweerstaanbare aanvallen. Gisteren heerste hij van de eerste tot de laatste meter in de enige lange tijdrit. En intussen blijft hij glimlachen op vragen over zijn ploeggenoot Lance Armstrong, die gisteren zijn nieuwe ploeg voor volgend seizoen presenteerde. „Ik concentreer me op de Tour en moet nog drie dagen alles geven om te winnen”, zei hij. Zijn voorsprong in het klassement is riant: 4.11 minuut op Andy Schleck en 5.25 op Armstrong, die naar de derde plaats klom.

Van de klassementsrenners bleef de Brit Bradley Wiggins, nu vierde op 5.36 minuut, het dichtst bij Contador. De tweevoudig olympisch kampioen op de achtervolging is de grote verrassing van deze Tour. Hij verloor zeven kilo aan gewicht en reed in de bergen voor het eerst met de besten mee. In zijn specialiteit, de tijdrit, demonstreerde hij zijn vlekkeloze stijl: de benen malend als zuigers van een cilinder, heupen en bovenlichaam ietsje laten meewerken zonder de aerodynamica te verstoren. Maar zijn inspanningen om beter te kunnen klimmen, gaan blijkbaar ten koste van zijn kwaliteiten als tijdrijder: 43 tellen verlies op Contador.

De Spaanse klimmer verbeterde zich dit jaar spectaculair in de tijdrit, zonder in de bergen in te leveren. Zo won hij met overmacht de proloog van Parijs-Nice. Verbazingwekkend? „Contador heeft er afgelopen winter hard aan gewerkt”, zei tweede ploegleider Dirk Demol eerder dit jaar. Hij reed in voorgaande jaren ook wel goede tijdritten. En als talentje in de Baskische wielerploeg Iberdola verdiende hij met een Spaanse titel tijdrijden in 2002 zijn eerste profcontract bij de ONCE-ploeg van Manolo Saiz.

Rond het meer van Annecy bewees El Pistolero dat hij het beste van allemaal herstelt na bijna drie weken zware inspanningen. Hij versloeg Cancellara, die hem in Monaco nog de baas was. Van de broers Schleck, die een dag eerder in de Alpen diep in de reserves tastten om hem aan te vallen, betaalde vooral Fränk de rekening: 35ste op 2.34, gezakt van drie naar zes in het klassement. „Ik kon in die etappe de laatste kilometers rustig aan doen”, zei Contador. „ Dat was een belangrijke factor waarom ik vandaag zo goed was hersteld.”

De avond voor de tijdrit was hij nog gekapitteld door zijn ploegleider Johan Bruyneel en het Amerikaanse kamp in de Astanaploeg. Contador zou stalorders hebben genegeerd door aan te vallen op de slotklim, waardoor ploeggenoot Andreas Klöden moest lossen. In de machtsstrijd bij Astana miskennen Bruyneel en de zijnen de grootheid van een kampioen, die aanvalt wanneer hij wil. Contador reageerde met zijn serene glimlach en een superieure tijdrit.

Pas veertig minuten nadat hij winnend over de streep ging, kwam er op de persconferentie toch nog een teken van kwetsbaarheid. Wat vond Contador van de opmerking van drievoudig Tourwinnaar Greg LeMond, die in de Franse krant Le Monde stelde dat de maximale zuurstofopname van de Spanjaard tijdens de klim naar Verbier ongeloofwaardig hoog zou zijn geweest. Daarmee dopegebruik insinuerend. Tot drie keer toe antwoordde de geletruidrager hetzelfde: „Volgende vraag.” Met een uiterste krachtsinspanning perste hij er nog een glimlach uit. Toen verdween hij snel, net iets minder gelukkig dan na zijn blik op de klok aan de finish.

    • Maarten Scholten