Duits offensief in noorden Afghanistan

Kabul. Duitse militairen zijn begonnen aan hun grootste gevechtsoperatie sinds zij in Afghanistan gelegerd zijn. Zo`n 300 Duitse militairen doen mee aan een operatie in een vallei in de noordelijke provincie Kunduz. Het offensief is nodig omdat de Talibaan, in plaats van zich te beperken tot bermbomaanslagen, meer openlijk het gevecht aangaan in deze provincie en ”meer militair” zijn geworden, aldus de Duitse legerleider Wolfgang Schneiderhan. De noordelijke provincies waren de afgelopen jaren relatief veilig, maar de laatste maanden zijn er vaker hinderlagen en aanslagen. De operatie in Kunduz heeft tot nu toe dertien strijders en vier Afghaanse militairen het leven gekost en is bedoeld om de provincie veilig genoeg te maken voor de presidentsverkiezingen op 20 augustus.