Douane stuit op illegaal afval

. De Nederlandse Douane heeft in een internationale zoekactie naar illegale afvaltransporten 19 vangsten gedaan. In deze ‘Operatie Demeter’ onderschepte België 14 transporten, Italië 10 en Hongkong 9.

De actie was een initiatief van de Wereld Douane Organisatie (WDO) in Brussel. Hui Su Fu, coördinator van de operatie, zegt desgevraagd: „Dit betekent niet dat de meeste transporten via Nederland lopen, het zegt iets over de effectiviteit van uw instanties.”

Van de 64 landen die meededen rapporteerden slechts 12 landen onderscheppingen. Het was de eerste keer dat er gecoördineerd, wereldwijd onderzoek is gedaan naar de export van illegaal afval. Samenwerkingen beperkten zich eerder tot 2 of 3 landen.

Douane-instanties zochten tussen maart en mei 2009 naar illegale afvaltransporten tussen Europa, Azië, Oceanië en Afrika. De actie leverde 57 vangsten op. Er werd ruim 30.000 ton illegaal afval onderschept, variërend van huishoudelijk afval en schroot tot afgedankte elektronica en auto-onderdelen. Bijna alle ladingen vielen onder de Conventie van Basel, die grensoverschrijdende afvaltransporten regelt.

Het meeste huishoudelijk afval, waaronder CFK-houdende koelkasten en oude televisietoestellen, was onderweg naar Afrika. Meer dan 1.100 van de ongeveer 1.500 in beslag genomen stuks afval gingen naar dat continent.

De bulk van het in beslag genomen afval was ijzerschroot, bestemd voor de Aziatische schrootmarkt.

De secretaris-generaal van de WDO Kunio Mikuriya zei hierover: „Hoewel het grootste deel van het onderschepte afval als secundaire grondstof kan worden gebruikt, kan het nog altijd grote schade aanrichten als het niet op een milieuvriendelijke manier hergebruikt wordt. In ontwikkelingslanden is vaak een gebrek aan goede faciliteiten, criminelen halen daar winst uit”.

Fu denkt dat de douaneorganisaties wereldwijd maar een fractie van de illegale transporten zien. De resultaten van een eenmalige zoekactie naar het transport van bedreigde diersoorten bevestigen dit. Tijdens een actie die plaatsvond in januari onderschepten 90 douane-instanties 4.630 bedreigde diersoorten, producten en derivaten. De douaniers vonden onder meer ivoren slagtanden, verwerkte tijgerorganen, rinoceroshoorns en leeuwenvellen.