Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Corruptienetwerken New Jersey opgerold

Bij een grootscheepse politieactie tegen corrupte bestuurders, witwaspraktijken en illegale orgaanhandel in de Amerikaanse staat New Jersey zijn gisteren 44 personen opgepakt, onder wie drie burgemeesters, twee lokale volksvertegenwoordigers en vijf rabbijnen.

De federale autoriteiten kwamen de verdachten op het spoor via Solomon Dwek, een lid van de gemeenschap van Syrische joden uit het badplaatsje Deal, in New Jersey, en het nabijgelegen Newyorkse stadsdeel Brooklyn. Dwek – een gesjeesde vastgoedhandelaar en filantroop, aldus The New York Times – werd als informant gerekruteerd nadat hij een ongedekte cheque van 25 miljoen dollar uitschreef. Rechercheurs gebruikten hem om te infiltreren in twee omvangrijke netwerken.

Het eerste netwerk hield zich bezig met witwassen en bestond onder meer uit enkele rabbijnen. Dwek stond met hen in contact omdat veel Syrische joden in Deal hun zomerhuisjes hebben.

Het andere netwerk hield zich bezig met het omkopen van hoge ambtenaren en politici in Hoboken en Jersey-Stad. Deze corruptie had voornamelijk als doel om bouwvergunningen (versneld) los te krijgen aan de kust van New Jersey, die sinds jaren in rap tempo wordt ontwikkeld.

Daarnaast werd via Dwek een man opgepakt die kansarme mensen onder druk zette om een nier af te staan voor 10.000 dollar om deze vervolgens voor 160.000 dollar door te verkopen.