Blauwe bessenmuffins

Soms betaal je de hoofdprijs. En soms zijn ze opeens te geef: dan koop je zomaar een pond blauwe bessen voor 2 of 3 euro. Je kunt ze uitstekend invriezen, om later te verwerken in smoothies. Maar in muffins zijn ze ook onweerstaanbaar.

200 g zelfrijzend bakmeel

75 g suiker

1 ei

200 ml zure room

75 g gesmolten boter

200 g blauwe bessen (vers of diepvries)

muffinblik voor 12 muffins, bekleed met 12 papieren muffinvormpjes

Verwarm de oven op 200 graden. Meng in een beslagkom het bakmeel, een snufje zout en de suiker. Breek het ei boven een maatbeker, voeg de zure room en de gesmolten boter toe en klop met een vork tot een glad mengsel. Giet deze vloeistof in één keer bij het meel en meng luchtig met een houten lepel (er mogen best klontjes in blijven zitten).

Schep de bessen door het beslag en verdeel dit over de muffinvormpjes. Schuif het muffinblik in het midden van de hete oven en bak de muffins in ongeveer 20 minuten gaar. De gaarheid kun je controleren door een satéstokje in een van de muffins te steken. Als hij er schoon uitkomt, is de muffin in kwestie klaar.

Laat de muffins 10 minuten in het blik staan voor je ze eruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen.

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke gazpacho.

    • Janneke Vreugdenhil