AP pakt misbruik nieuws op internet aan

Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) gaat het misbruik van zijn nieuwsberichten op internet aanpakken. Het ontwikkelt een methode om te kunnen bijhouden waar zijn nieuws op het web terechtkomt.

Met het terugdringen van onbetaald gebruik hopen de eigenaren van het persagentschap, de grote Amerikaanse kranten, meer geld te verdienen met online nieuws. AP heeft besloten een geautomatiseerd systeem te bouwen dat artikelen uitrust met het digitale equivalent van een watermerk of een peilzender. Door deze markering moet AP bovendien kunnen bepalen in welke vorm de kopij wordt gebruikt op internet. Websites kunnen deze peilzender verwijderen uit de webpagina’s, erkent AP, maar het persbureau wil ook actiever speuren naar illegaal geplaatste berichten.

AP maakt daartoe gebruik van software van het Amerikaanse bedrijf Attributor. In een test van dertig dagen vond de producent 3,4 miljoen keer illegaal gebruik van 250.000 AP-artikelen. Het Nederlandse persbureau ANP kijkt met grote belangstelling naar manieren om piraterij van nieuws op te sporen, zoals het plan van AP. „Het is een groot probleem dat iedereen denkt dat nieuws op internet gratis is”, zegt Johan Groeneveld, chef producties van ANP. Hij sommeert met grote regelmaat websites om ANP-nieuws te verwijderen.