Achter haar piano wordt ze een uniek verhalenverteller

cd POP * * * *

Regina Spektor:Far

De klank van een woord is minstens zo belangrijk als de betekenis, vindt Regina Spektor. ‘Eat’ rijmt op ‘beat’ en op ‘meat’ en dat is het begin van een nieuw lied.

Als klassiek geschoold pianiste met een Russische achtergrond was Spektor een buitenbeentje in de New Yorkse antifolkbeweging, vriendinnetje van The Strokes en te vreemd om als een nieuwe Carole King of Joni Mitchell door het leven te gaan. Achter haar piano verandert ze van een naïef kindvrouwtje in een uniek verhalenvertelster. Haar vijfde album, Far, vormt ondanks de bemoeienis van vier producers een coherent geheel, dankzij Spektors heldere stem en bijzondere liedjes. Je mag niet lachen om God, zingt ze in ‘Laughing with’, maar je kunt wel lachen mét God. ‘Wallet’ is een mooi miniatuurtje over een portemonnee die ze op straat vindt en die ze keurig aan de eigenaar terugbezorgt.

Kleine avonturen en observaties, met grote producers Jeff Lynne en Jacknife Lee, maken Far een bescheiden meesterwerk.

    • Jan Vollaard