Abdul en Kwazi

De PVV wil weten wat een allochtoon kost. Wilders had het er vorig jaar al over. Hij had berekend dat de integratie van niet-westerse immigranten ons 100 miljard euro heeft gekost. „De multiculturele samenleving is een dure grap,” concludeerde hij. Het was niet duidelijk waarop hij zijn schatting baseerde. Zijn fractiegenoot Sietse Fritsma probeert nu meer duidelijkheid te krijgen. Hij heeft alle departementen afzonderlijk gevraagd hoe zwaar immigranten drukken op hun begroting. Zo wil hij bijvoorbeeld van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat weten in hoeverre allochtonen bijdragen aan de files. Het bedrag dat dat ons kost moet dan weer worden verrekend met het bedrag dat zij de staat opleveren aan verkeersboetes.

Ik zal het verhaal vertellen van Abdul S., die een paar jaar geleden uit Afghanistan is gevlucht omdat de NAVO-troepen zijn dorp hebben gebombardeerd. Hij heeft zijn gezin verloren. Hij is afgeperst en vernederd door mensenhandelaren. Hij heeft dagen met gevaar voor eigen leven op de assen gelegen onder een vrachtwagencombinatie. Hij heeft Patras bereikt, waar hij meer dan een jaar op straat heeft gewoond. Hij heeft 372 keer geprobeerd om illegaal aan boord te komen van een schip naar Ancona en is 371 keer opgepakt door de politie. Nu woont hij in Roermond.

Ik zal het verhaal vertellen van Kwazi M., die Soedan is ontvlucht. De islamitische milities hebben zijn familie uitgemoord. De regeringstroepen hebben zijn dorp platgebrand. Na een helletocht wist hij de stranden van Libië te bereiken, waar hij herhaaldelijk is verkracht door militairen. Tijdens de overtocht in een gammel bootje naar Lampedusa is hij bijna verdronken. Nu woont hij in Amsterdam.

Abdul en Kwazi bestaan officieel niet. Als ze ziek worden, zijn ze bang om naar de dokter te gaan omdat ze geen geldige documenten hebben. Ze houden zich in leven door karweitjes op te knappen waarvoor elke autochtoon zijn neus zou ophalen. Ze zijn straatarm en getraumatiseerd, maar in elk geval worden ze hier niet beschoten.

Sietse Fritsma wil getallen zien. En wat als de uitkomst zou zijn dat immigratie ons veel geld kost? Is het een schande om geld uit te geven om mensen als Abdul en Kwasi te helpen?

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer