6 films over broedplaatsen

1Brainwashing 101 Documentaire over de invloed van vermeende marxistische ideologieën en indoctrinatie op universiteiten in de VS. De film belicht zaken als academische politiek correctheid, elitevorming, censuur en doofpotaffaires rond doodsbedreigingen. (Maloney, Browning en Greenberg, 2004)

2Dead Poets Society Het leven van de jongens die in 1959 op de kostschool Welton zitten is al helemaal uitgestippeld. Maar de bevlogen leraar Keating (Robin Williams) leert ze non-conformisme als levenshouding. Een aantal conservatieve ouders is hier niet blij mee, met verstrekkende gevolgen. (Peter Weir, 1989)

3Disturbing Behaviour Tienerthriller waarin Steve na de zelfmoord van zijn broer met zijn familie een nieuw leven begint in een idyllisch stadje bij een baai. Steve ontdekt dat er een bizar complot wordt gesmeed om alle scholieren in sporters te veranderen. (David Nutter, 1998)

4Jesus Camp Documentaire over een omstreden zomerkamp van de pinkstergemeente-achtige beweging Kids on Fire School of Ministry in Noord-Dakota. Tijdens het kamp worden de kinderen aangemoedigd om hun ‘profetische gaven’ te ontwikkelen, zodat ze Amerika kunnen ‘heroveren voor Christus’. (Heidi Ewing en Rachel Grady, 2006).

5Paradise Now Drie jongens zijn geronseld voor een zelfmoordaanslag in Tel Aviv. Terwijl ze zich voorbereiden, volgen we ze. Ze worden geschoren, gewassen en eten samen (met z’n dertienen in een Laatste-Avondmaal-shot) en nemen de onvermijdelijke martelarenvideo op. (Hany Abu-Assad, 2005)

6The WaveVerplichte kost bij maatschappijleer. Gebaseerd op een experiment van geschiedenisleraar Ron Jones uit 1967. Hij wilde zijn leerlingen laten zien dat het fascisme niet is voorbehouden aan nazi-Duitsland. In 2008 volgde de remake Die Welle. (Alexander Grasshoff ,1981)

De rubriek de lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding van vandaag: de radicale scholen in Indonesische dorpen en steden.