Zou een dode kunnen verbranden in de zon?

Het is zomer en dus komen er tal van vragen binnen over verbranden en zonnebrand. Hans Manders uit Utrecht keek laatst naar de film De laatste dagen van Emma Blank, waarin een moord wordt verdoezeld door het lijk op het strand te leggen. Nu vraagt Manders zich af: kan de huid van een dode eigenlijk wel verbranden in de zon? En Renske Helmer uit Nijmegen wil weten hoe de factor van een zonnebrandcrème wordt bepaald.

Een dode kan niet verbranden in de zon. Frank de Gruijl, dermatoloog en fysicus aan het Leids Universitair Medisch Centrum, legt uit dat daarvoor een bloedsomloop (en dus een kloppend hart) nodig is. Als iemand te lang in de zon zit, wordt de huid rood. Dat is een ontsteking, en specialisten noemen dat een uv-vergiftigingsreactie. „In zo’n geval komt er meer bloed naar de huid en het lichaam houdt op de verbrande plek meer vocht vast.” Vervolgens komen witte bloedlichaampjes in actie om de schade te herstellen. „De huid kleurt rood, zwelt op en wordt warm.”

Wie niet wil verbranden, zal goed moeten smeren. Op de zonnecrème in de winkel staat een factor. Deze wordt bepaald door de fabrikant. Die vergelijkt hoe roodverbrand de huid onder verschillende soorten smeersels is, na een vast aantal uren in de zon. Zo geldt: als je huid zonder bescherming na 10 minuten rood wordt en je zou beschermingsfactor 6 opsmeren, dan kun je maximaal 60 minuten in de zon - zonder rood te kleuren. Kwetsbare huidtypen hebben een hogere factor nodig om geen uv-schade op te lopen.

En dan nog tot slot: Marga van den Hurk uit Delft wil weten of haar fles zonnebrand in de hitte van de zon kan ontploffen. Nee dat kan niet, zegt dermatoloog De Gruijl. Het klopt dat er in sommige zonnebrandflessen vluchtige stoffen zitten, maar zonnebrandcrème bestaat voornamelijk uit zware oliën, die niet gemakkelijk vlam vatten. Voor ontbranding moet je een fles echt in open vuur zetten.

Sam Gerrits

    • Sam Gerrits