Zelfs twee Schlecks kunnen Contador niet aan

Fränk Schleck mag van zijn jongere broer Andy én van Contador de etappe winnen.

Etappe over vijf cols levert weer spectaculaire sport op.

Het Tourpeloton, met de Astanaploeg op kop, op de Col des Saisies. Foto AP The pack with Alberto Contador of Spain, wearing the overall leader's yellow jersey, center, climb Saisies pass during the 17th stage of the Tour de France cycling race over 169.5 kilometers (105.3 miles) with start in Bourg-Saint-Maurice and finish in Le Grand-Bornand, Alps region, France, Wednesday July 22, 2009. (AP Photo/Bas Czerwinski) CZERWINSKI, BAS

Boven de Alpen kondigde zich gistermorgen een dag donder en bliksem aan. Het zou een zware dag worden met vijf cols in het vooruitzicht. Hopelijk een dag met spectaculaire wielersport, met aanvallen op de geletruidrager Alberto Contador. Het moest de etappe worden van Andy Schleck, de enige die in staat was de klassementsleider aan het wankelen te krijgen.

Het weer viel mee. Maar de strijd op de Alpenpassen ging zoals voorspeld tussen de favorieten voor de eindzege, en benam soms de adem. Samen met zijn vijf jaar oudere broer Fränk trok de 24-jarige Andy ten aanval. Maar Contador was domweg te sterk. Het kostte de Spanjaard ogenschijnlijk weinig moeite om een Luxemburgse coup te verijdelen.

Als een ware heerser ging Contador in op het verzoek van de broers om de zege in Le Grand Bornand aan de minder getalenteerde Fränk te laten. Zo oppermachtig is Contador in deze Tour. En zo veel sterker dan zijn ploeggenoot Lance Armstrong, die in de beginfase van de ronde nog verblind door zijn grote ego pogingen deed om het kopmanschap in het Astanateam af te dwingen. Ploegleider Johan Bruyneel moest ingrijpen om de rust in de ploeg terug te brengen.

Armstrong moest gisteren tijdens de beklimmingen het antwoord schuldig blijven op de aanvallen van Andy en Fränk Schleck, in tegenstelling tot de bijna vrolijk op zijn pedalen dansende Contador en de stijlvolle Andreas Klöden. De stoïcijnse Duitser wekte de afgelopen dagen regelmatig de indruk meer steun aan Armstrong te willen verlenen dan aan Contador. Ditmaal bleef de voormalige ‘superknecht’ van Jan Ullrich aan het wiel van zijn Spaanse kopman, terwijl achter hem Armstrong met Bradley Wiggins en Vincenzo Nibali verwoede pogingen deed terug aan het front te komen.

Even ging het mis. Contador kon zich weer eens niet bedwingen. Het temperamentvolle baasje wilde opnieuw voor de glorie gaan. Hij overlegde via het interne communicatiesysteem met ploegleider Bruyneel en rechtstreeks met Klöden. Hij mocht gaan. Contador versnelde, de Schlecks konden niet mee, net als Klöden. Maar de Schlecks kwamen terug, zonder Klöden. Toen restte de geletruidrager niets anders dan de Luxemburgse broers te controleren.

Hoe indrukwekkend ook de klim van Andy was, Contador bleef freewheelend aan het wiel. Intussen zette Armstrong de jacht in. Hij dreigde zijn tweede plaats in het klassement te verliezen aan Andy Schleck en zelfs aan Klöden. Ook de poging van Armstrong zag er indrukwekkend uit, totdat de Italiaan Nibali hem inhaalde alsof het een trainingsrit betrof. Maar met steun van Nibali slaagde hij erin om Klöden in te halen en te passeren. De leiders waren te ver én te sterk. Armstrong moest zich gewonnen geven. Maar met de tijdrit van vandaag en de rit op de Ventoux van zaterdag is de strijd om de podiumplaatsen naast Contador nog lang niet beslist.

Andy Schleck staat tweede op 2.26 van Contador, Fränk Schleck op 3.25, Armstrong derde op 3.55, Klöden op 4.44, Wiggins op 4.53 en Nibali op 5.09.

De strijd tussen de favorieten werd ingeleid door een vroege vlucht van een groep renners, met onder meer groenetruidrager Thor Hushovd en Rabokopman Denis Mensjov. De laatste had kennelijk moed verzameld om nog iets te redden van de voor hem en zijn ploeg mislukte Tour. De desolate poging van de Rus eindigde zoals alles van hem in deze ronde op een ravage. Hij viel tweemaal, de laatste keer nota bene op een door de regen glad geworden zebrapad, net voor een bocht. Een beginnersfout. Vervolgens schatte hij tijdens de achtervolging op de vluchters het verloop van de weg slecht in en belandde hij aan de verkeerde kant van de vluchtheuvel. Dus reed hij maar over de vluchtheuvel verder.

Het was triest om de winnaar van de Giro te zien schutteren in de bergrit die hij zo moedig had ingezet. Het geeft aan hoe Mensjov zich deze weken in de Tour voelt. Geen vorm, geen zin. En ploeg noch ploegleider die hem kunnen helpen. Mensjov is zichzelf niet. De tijden dat hij nog vertrouwen had in de Raboploeg – en de tijden dat de Raboploeg nog vertrouwen had in Mensjov – lijken voorbij. Het wachten is op de verlossende woorden: Denis Mensjov verlaat Rabobank.

    • Guus van Holland