Ze kwam uit de lucht vallen

Veel sterren stonden al voor de camera vóór ze beroemd werden. Vandaag: het debuut van Patricia Paay.

Patricia Paay in 1966 bij de Tros

Eerst zit ze zwijgend op een stoel te poseren terwijl een tekenaar haar portretteert. Daarna staat ze op en barst, bij de tonen van een dominant swingend orgeltje, in zingen uit. Het nummer heet The boy from New York City en was een jaar eerder een hit geweest van de Amerikaanse meidengroep The Ad Libs. Het met bolle babywangetjes getooide zangeresje, in een zilveren glittertopje en een zwarte kokerrok, straalt volop zelfvertrouwen uit. „Patricia, daar is ze dan ineens”, verklaart presentatrice Karin Kraaykamp na het slotapplaus. „Ja, uit de lucht komen vallen, zo’n beetje hè?” Daarna informeert ze hoe oud de achternaamloze debutante is. Zeventien, luidt haar antwoord. Waarop de presentatrice zichtbaar geïmponeerd Patricia’s gestalte in ogenschouw neemt en zegt: „Tjongejonge. Je ziet er al uit als helemaal echt, hè?” Aldus een scène uit het allereerste programma dat de TROS ooit heeft uitgezonden: de tv-show Een beetje vieren! van zondagavond 2 oktober 1966. De volgende dag schreef Nico Scheepmaker, de gerenommeerde tv-criticus van de GPD-kranten, onversneden enthousiast over „een caleidoscopisch verstrooiingsprogramma”. Na de vele misprijzende reacties op het feit dat de in veler ogen veel te commerciële TROS tot het omroepbestel was toegelaten, vond hij deze show „een grote meevaller”. In zijn opsomming van de medewerkende artiesten werd het optreden van Patricia „verdienstelijk” genoemd. Ze mocht trouwens na het eerste nummer ook nog het aloude Sonny Boy zingen, nu met een jazzy klinkend combo. Het publiek, in de toenmalige studio Bellevue in Amsterdam, klapte wederom geestdriftig. Dat meisje zou er wel komen.

En prompt volgde ruim een half jaar later haar eerste hit, het op de tienermarkt gerichte Je bent niet hip. Toen ze daarmee in de zomer van 1967 optrad als lid van de Nederlandse zangploeg op het Songfestival van Knokke, noteerde Scheepmaker dat ze „tot algemene tevredenheid ook de gelegenheid te baat nam haar lichamelijke gaven op zijn gunstigst voor te stellen, zodat er aan het slot van het optreden van het Nederlandse vijftal een vreugdevolle stemming in de zaal hing”.Die eerste hit betekende tevens het eind van haar achternaamloze tijdperk. Voortaan heette ze voluit Patricia Paay. Men ziet haar tegenwoordig vooral als jurylid van talentenjachtshows als Popstars en Holland’s got talent. Caleidoscopische verstrooiingsprogramma's worden tegenwoordig zelden meer uitgezonden.

Henk van Gelder

Zie filmpje op www.paayfansite.ning.com of via www.nrc.nl/achterpagina, ook voor eerdere delen serie

    • Henk van Gelder