Weg bij NAVO na screening AIVD

Een Nederlandse burgermedewerker op het NAVO-hoofdkwartier in de VS is uit zijn functie gezet, omdat hij niet door een screening was gekomen van veiligheidsdienst AIVD.

Dat meldt De Telegraaf vandaag. Volgens de krant was gebleken dat de functionaris „mogelijk chantabel” zou zijn, en dat er een risico was dat de man informatie zou „verkopen aan kwaadwillenden”.

De AIVD bevestigt dat de securitiy clearance van de functionaris is ingetrokken na een herhalingsonderzoek. De dienst wil niet ingaan op de identiteit van de man of de inhoud van het onderzoek. De AIVD heeft daar evenmin met De Telegraaf over gesproken, zo meldde de dienst vanmorgen in een persbericht.

De functionaris werkte op het NAVO-kwartier in Norfolk bij het Allied Command Transformation (ACT). Dat geeft leiding aan de modernisering van de NAVO. Volgens De Telegraaf had hij toegang tot zeer gevoelige informatie. Nadat zijn clearance was ingetrokken is de man uit zijn functie gezet en heeft hij de VS moeten verlaten.

De functionaris ontkent dat hij een veiligheidsrisico vormt, en vecht de resultaten van het AIVD-onderzoek aan. Zijn advocaat M. Ruperti spreekt in De Telegraaf van „grove nalatigheid” van de inlichtingendienst. „Hij heeft zich niet kunnen verdedigen.” Volgens de krant heeft het ontslag van de man geleid tot onrust. Leidinggevenden zouden zich achter de functionaris hebben geschaard.

De AIVD doet onderzoek voor security clearances voor de NAVO en de EU. Dit is vergelijkbaar met een veiligheidsonderzoek voor vertrouwensfuncties in Nederland. In 2008 heeft de dienst in totaal 328 van zulke onderzoeken uitgevoerd. Hoeveel personen niet door de screening komen, kan de AIVD niet zeggen.

In Nederland moest vorig jaar de Zeeuwse politiechef Fup Goudswaard vertrekken, nadat zijn verklaring van geen bezwaar was ingetrokken. Hij was volgens de dienst chantabel, wegens een buitenechtelijke affaire. Het ontslag leidde tot onrust in het korps.