Voorgekauwd eten kan hiv doorgeven

rotterdam, 23 juli. - Hiv-geïnfecteerde moeders die eten voorkauwen kunnen hun kinderen besmetten met het aidsveroorzakende virus. Dat is in de Verenigde Staten driemaal met grote waarschijnlijkheid aangetoond, schrijven kinderartsen en hiv-deskundigen in het augustusnummer van het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics. Het betekent niet dat het aidsveroorzakende hiv met speeksel wordt overgebracht. Dus ook niet door kussen of tongzoenen, aldus de onderzoekers. Waarschijnlijk was er bloed uit mondzweertjes van de voorkauwende vrouwen in de voedselprop terecht gekomen. En ook de kinderen hadden waarschijnlijk wondjes in hun mond, doordat er net tandjes doorbraken. Voedsel voorkauwen is wereldwijd een zeldzamer wordende manier om voedsel te `pureren` voor jonge kinderen, schrijven de onderzoekers.