Varen tegen de vooroordelen

Het eerste dat opvalt aan de deelnemerslijst zijn de ex-voetballers. Want in een homofobe sport is het uitzonderlijk dat mensen geassocieerd willen worden met de homoseksuele medemens. Toch staat het in het bericht dat sportkoepel NOC*NSF verspreidde: Aron Winter, Regi Blinker en Pierre van Hooijdonk behoren tot de ruim dertig (ex)topsporters die volgend weekend meevaren met de sportersboot op Gay Pride in Amsterdam.

‘Winnen doe je met respect’, is het motto dat de sportersboot heeft meegekregen. Want homoseksuele topsporters genieten volgens NOC*NSF niet altijd het respect dat zij verdienen. Hoe valt anders te verklaren dat vooral in het Nederlandse profvoetbal niet één speler uit de kast is gekomen? Statistisch gezien telt ieder voetbalteam één homoseksueel. Maar angst voor financiële repercussies en hoon voert anno 2009 nog altijd de boventoon.

Opvallend is dat het overgrote deel van de opvarenden als heteroseksueel door het leven gaat: ex-zwemmers Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband, ex-bokser Arnold Vanderlyde, ex-schaatser Jochem Uytdehaage, turner Jeffrey Wammes en hockeyster Fatima Moreira de Melo. Van de 33 opvarenden zijn zeven openlijk lesbisch of homo: onder meer dressuurruiters Hans Peter Minderhoud en Edward Gal, ex-zwemmer Johan Kenkhuis en ex-hockeyster Carole Thate komen voor hun geaardheid uit.

De sportersboot is een idee van Kenkhuis, die stelt dat zijn initiatief breed gedragen wordt en van ambitie getuigt: „Deze manifestatie door topsporters moet heel sportend Nederland inspireren en stimuleren om vooroordelen in de sport te laten vallen.”

De sportersboot van NOC*NSF wordt mede ondersteund door het ministerie van VWS en de Alliantie Gelijkspelen.