Topman Porsche ruimt het veld

Topman Wendelin Wiedeking en financieel bestuurder Holger Härter van de Duitse sportautofabrikant Porsche zijn per direct opgestapt. Dat heeft Porsche vandaag bekendgemaakt.

Het vertrek van de bestuurders is het gevolg van de overnamestrijd tussen Porsche en Volkswagen. Onder leiding van Wiedeking probeerde Porsche de afgelopen jaren tevergeefs om het veel grotere Volkswagen over te nemen. Porsche stak zich diep in de schulden om aandelen van Volkswagen te kopen. Het bedrijf heeft nu een schuld van circa 10 miljard euro.

Met het vertrek van Wiedeking is een fusie tussen Volkswagen en Porsche dichterbij gekomen. Wiedeking was daarop tegen. In een verklaring stelt de raad van commissarissen van Porsche dat het vertrek van de topmannen een fusie van Porsche en Volkswagen mogelijk maakt.

Daarmee is ook de weg vrij voor het oplossen van de financiële problemen: Porsche wil nu op korte termijn 5 miljard euro nieuw kapitaal aantrekken. Een deel daarvan komt waarschijnlijk van een investeringsmaatschappij uit Qatar, die een deel van Porsche wil overnemen. In de verklaring zegt Porsche dat met de investeringsmaatschappij gepraat wordt over een overeenkomst en dat het uiteindelijke doel is om Porsche en Volkswagen te laten samengaan.

In het jaar 2007/2008 haalde Porsche een omzet van 6,25 miljard euro. De winst bedroeg 1,2 miljard euro.

Wiedeking was de best betaalde manager van Duitsland. Hij trad eind 1992 aan bij het bedrijf. Hoeveel hij precies verdiende, is niet bekend. Vorig jaar lag zijn salaris naar verluidt rond de 80 miljoen euro. Wiedeking krijgt van Porsche een gouden handdruk mee van 50 miljoen euro. Härter krijgt 12,5 miljoen euro. Wiedeking maakte in een verklaring bekend dat hij de helft van „de compensatie” in goede doelen zal steken. Porsche benadrukte dat Wiedeking aan het bedrijf verbonden blijft als adviseur. Hij wordt opgevolgd door Michael Macht.

Porsche: pagina 13