Rusland beschuldigt Georgië van provocatie

Rusland zal concrete stappen nemen om te verhinderen dat Georgië zich opnieuw zal bewapenen na de vijfdaagse oorlog van augustus vorig jaar. Dat heeft onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin vanochtend in Moskou gezegd. Ook beschuldigde hij de Georgische president Michail Saakasjvili ervan provocaties aan de grens met Zuid-Ossetië voor te bereiden.

Karasin deed zijn uitspraken tijdens de tweede dag van het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aan de Georgische hoofdstad Tbilisi. Verwacht wordt dat Saakasjvili vandaag met Biden over een mogelijke herbewapening zal praten, alsmede over het sturen van Amerikaanse waarnemers ter versterking van de EU-waarnemersmissie aan de grenzen met Abchazië en Zuid-Ossetië.

Tijdens een staatsbanket gisteravond zei Biden dat hij een duidelijke boodschap had voor iedereen die wilde luisteren en enkelen die niet wilden luisteren, „dat Amerika jullie steunt en jullie zal blijven steunen”.

Biden heeft Saakasjvili voorafgaand aan zijn bezoek opgeroepen de breuk met de oppositie te helen en democratische hervormingen door te voeren. Afgelopen maandag deed Saakasjvili inderdaad een reeks hervormingsbeloftes. Volgens de oppositie is dit een gebruikelijke manier om hoog bezoek uit het buitenland te paaien.