Renner Di Luca betrapt op epo

Wielrenner Danilo Di Luca (33) is in de Ronde van Italië betrapt op cera, een variant van het bloeddopingmiddel epo. De Italiaan werd in de Giro tweede achter de Russische Raborenner Denis Mensjov. De internationale wielerunie UCI liet gisteren weten dat Di Luca voorlopig is geschorst.

Volgens de UCI is Di Luca op 20 en 28 mei positief getest. De bloedmonsters zijn in een laboratorium in Parijs onderzocht. Volgens de UCI hadden de controleurs hem in het vizier op basis van informatie uit zijn bloedpaspoort, eerdere testresultaten en zijn raceschema. Di Luca laat nog wel een contra-expertise uitvoeren. „En als die ook positief is, dan stop ik met wielrennen”, zei hij in verschillende Italiaanse media. De gebruikelijke straf voor doping in het wielrennen is een schorsing van twee jaar.

In de honderdjarige Giro won de Italiaan twee etappes en droeg hij acht dagen de roze leiderstrui. Hij was in de jubileumeditie, van Venetië naar Rome, de grootste rivaal van Mensjov.

Di Luca, kopman van de ploeg LPR Brakes, ontkende gisteren tegenover Italiaanse media dat hij bloeddoping heeft gebruikt. „Er wordt gesproken over cera, maar dat heb ik niet genomen. Er zijn zoveel sporters al positief bevonden op het gebruik van cera, en om ook in die val te trappen zou wel heel stom van me zijn geweest.”

Di Luca is de tweede grote Italiaanse renner die dit jaar is betrapt. Eind april werd bekend dat Davide Rebellin cera had gebruikt bij de Olympische Spelen in Peking, waar hij zilver won in de wegrace. De Italianen Riccardo Ricco en Leonardo Piepoli, twee coureurs met minder indrukwekkende erelijsten, werden vorig jaar wegens ceragebruik uit de Tour gezet.

Di Luca doet niet mee aan de Ronde van Frankrijk, omdat zijn ploeg niet werd uitgenodigd. In 2004 mocht hij ook niet meedoen aan de Tour, wegens vermeende betrokkenheid bij het dopingschandaal Oil for Drugs. In 2007 werd hem deelname aan het WK in Stuttgart ontzegd. Hij mocht ook niet meer starten in de klassiekers die hij won, de Amstel Goldrace (2005) en Luik-Bastenaken-Luik (2007). Di Luca was met de sprinter Alessandro Petacchi de blikvanger van LPR Brakes. Die ploeg heeft geen ProTourlicentie en is afhankelijk van wildcards van organisatoren om te kunnen starten in grote koersen.