Politiechef bekent moord op journalist

De Oekraïense autoriteiten hebben een voormalige hoge politieofficier, luitenant-generaal Oleksey Poekach, aangehouden op verdenking van de moord in 2000 op onderzoeksjournalist Heorhiy Gongadze.

Volgens het Openbaar Ministerie is Poekach de aanvoerder van een groep politiemannen die Gongadze heeft vermoord. Hij zou dat zelf hebben bekend.

Poekach, ex-hoofd van de criminele inlichtingendienst van Oekraïne, was in 2003 al een keer aangehouden in verband met de moord. Hij werd er toen van verdacht documenten te willen vernietigen waarin de politie opdracht kreeg Gongadze te schaduwen. Door een rechtbank werd hij vrijgesproken, maar kreeg het bevel Kiev niet te verlaten. Kort daarna nam hij toch de benen. Drie agenten die medeplichtig zijn aan de moord en het laten verdwijnen van het lijk, zitten in de cel.

Met de arrestatie van Poekach kan nu ook hun vermeende leider worden veroordeeld. Onduidelijk blijft echter wie opdracht tot de moord heeft gegeven.

De nationale veiligheidsdienst heeft gisteren videobeelden laten zien van de arrestatie van een man die Poekach zou zijn. Geboeid in het gras liggend bekende hij met zijn gezicht naar de camera dat hij „rechtstreeks” betrokken was bij de moord op Gongadze.

De 31-jarige Gongadze, een fel criticus van de regering, werd in 2000 ontvoerd. Enkele maanden later werd zijn deels verbrande en onthoofde lichaam in een bos gevonden. De moord ondermijnde het gezag van de toenmalige president Leonid Koetsjma en de Oekraïense veiligheidsdiensten, temeer toen geluidsbanden opdoken waarop een stem die op die van Koetsjma leek opdracht gaf tot het uit de weg ruimen van de journalist. De moord leidde tot massale straatprotesten en uiteindelijk, eind 2004, tot de Oranje Revolutie en de verkiezing van Viktor Joesjtsjenko tot president.

Bekijk de video via nrc.nl/buitenland