Pastaatje

Een makkelijk, doordeweeks pastaatje hoeft geenszins saai te zijn. Zelfs niet als je hem maakt met materiaal dat je toevallig in huis hebt. Ansjovis, olijven, kappertjes, munt en balsamicoazijn zorgen voor een tomatensaus met stevige smaken.

Voor 2 personen:

200 g spaghetti

1 eetlepel olijfolie

2 teentjes knoflook, in plakjes

½ - 1 theelepel chilivlokken

3 ansjovis

½ glas rode wijn

4 trostomaten, ontveld en in kwarten

75 gram olijven, grof gehakt

1 eetlepel kappertjes (liefst uit het zout)

1 eetlepel verse muntblaadjes, in sliertjes

extra vergine olijfolie

balsamicoazijn

Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Zet een pan met dikke bodem op laag vuur. Doe de olijfolie, knoflook, chilivlokken en ansjovis erin en laat zachtjes een paar minuten fruiten, tot de knoflook gaar is en de ansjovis gesmolten.

Blus af met de wijn en laat heel even bruisen. Voeg de tomaten toe en laat de saus een paar minuten stoven, terwijl je af en toe omschept. Doe de olijven en kappertjes erbij en warm ze twee minuten mee. Roer de fijngesneden munt, samen met een scheut extra vergine olijfolie door de saus. Proef en maak op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en een drupje balsamicoazijn.

Meng de beetgare spaghetti door de saus en serveer direct.

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke côte de boeuf op de barbecue.

    • Janneke Vreugdenhil