Opzet bij brand barak

De brand die afgelopen zondagnacht in Veendam een voormalige barak van concentratiekamp Westerbork heeft verwoest, is vrijwel zeker aangestoken. Dat heeft de politie in Groningen laten weten.

De brand van zondag in het leegstaande theater De Klinker in het centrum van Winschoten is waarschijnlijk ook aangestoken, aldus de politie. Winschoten ligt elf kilometer van Veendam.

Uit onderzoek van de technische recherche is komen vast te staan dat de brand in Veendam „waarschijnlijk geen technische oorzaak heeft”. De politie stelt een strafrechtelijk onderzoek in. De politie heeft echter nog geen informatie over de motieven van de dader(s).

Al eerder liet de politie weten dat er mogelijk sprake was van opzet, maar de resultaten van het onderzoek moesten worden afgewacht. Ook nu is er nog geen 100 procent zekerheid, aldus een woordvoerder. „Dit is een eerste uitslag. Er moet best nog wat gebeuren.”

De voormalige barak in Veendam zou na de zomer terugverhuizen naar het herinneringscentrum Westerbork. Barak 57 deed tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Westerbork dienst als werkplaats.