Obama: herziening zorgstelsel is mogelijk

De Amerikaanse president Obama heeft gisteravond opnieuw een ingrijpende wijziging van het zorgstelsel in zijn land bepleit.

Tijdens een op primetime rechtstreeks uitgezonden persconferentie zei Obama dat „de sterren goed staan” voor een hervorming van het ziektekostenstelsel, dat al decennia met grote bureaucratische en financiële problemen kampt. Oplossing hiervan geldt als het belangrijkste binnenlandse project van de begin dit jaar aangetreden Obama.

De president deed zijn oproep op een moment dat het Congres werkt aan een hervorming. Obama dringt er op aan dat Senaat en Huis voor het begin van het zomerreces, in augustus, elk hun afzonderlijke wetsvoorstellen hiertoe hebben aangenomen. Na het reces, in september, zouden deze vervolgens tijdens onderhandelingen in elkaar geschoven moeten worden tot één wetsvoorstel. Dat compromis wil Obama dan in oktober op zijn bureau willen hebben en de wet tekenen.

Hoewel de Democraten in beide kamers een ruime meerderheid hebben, verlopen vooral de onderhandelingen in het Huis stroef. Niet alleen door verzet van Republikeinen, maar ook door verzet van gematigde Democratische Congresleden en van progressieve Democraten die vrezen dat het voorstel niet ver genoeg gaat. (AP, Reuters)

Fragmenten van de persconferentie: nrc.nl/obama

Zaterdag in NRC Handelsblad: reportage over de zorg in de VS