Mexicaanse griep als winstmaker

De farmaceutische industrie is relatief immuun voor de economische neergang. De Mexicaanse griep zorgt voor extra omzet.

De grote farmacieconcerns in de wereld verwachten flink te profiteren van de verkoop van medicijnen tegen de Mexicaanse griep. Dat bleek vandaag en gisteren toen enkele belangrijke fabrikanten van antigriepmiddelen hun halfjaarcijfers publiceerden.

Volgens een rapport van de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan hebben overheden wereldwijd 600 miljoen doses griepvaccin besteld en is er daar bovenop nog een markt voor 342 miljoen doses. Dat levert de farmaceutische industrie een omzet op van maximaal 4,8 miljard euro. Vooral het Zwitserse Roche en het Britse GlaxoSmithKline (GSK) zullen daarvan profiteren. Sanofi-Aventis, Novartis en Baxter pikken ook een graantje mee.

Roche maakte bekend dat het de productie van het antigriepmiddel Tamiflu wil opvoeren naar 400 miljoen doses in 2010. De verkoop van het middel steeg in de afgelopen periode met meer dan 200 procent. Volgens Roche kan het nog steeds aan de vraag voldoen.

Concurrent GlaxoSmithKline (GSK) wil de productie van zijn virusremmer Relenza verdrievoudigen van 60 miljoen naar 190 miljoen doses op jaarbasis. Het bedrijf maakt tevens een vaccin tegen de Mexicaanse griep en ontving al orders voor 195 miljoen vaccins.

Sanofi-Pasteur, de vaccintak van Sanofi-Aventis, rapporteert een productiecapaciteit te hebben van 270 miljoen vaccins op jaarbasis.

Wereldwijd overleden al meer dan 700 mensen aan de Mexicaanse griep, die veroorzaakt wordt door het H1N1-influenzavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat de pandemie zich in de komende maanden snel uitbreiden.

Ook zonder de Mexicaanse griep doet de farmaceutische industrie het goed. De cijfers tonen aan dat deze sector weinig gevoelig is voor de recessie. De resultaten van de industrie worden vooral gedrukt door de kosten van overnames, maar dat zijn eenmalige effecten. De meeste bedrijven zijn zeer optimistisch over de toekomst.

Het Amerikaanse Pfizer, de grootste geneesmiddelenfabrikant ter wereld, rapporteerde gisteren een kwartaalomzet van bijna 11 miljard dollar (7,7 miljard euro) en een kwartaalwinst van 2,26 miljard dollar. Dat viel iets lager uit dan de resultaten in dezelfde periode van het vorige jaar (2,78 miljard dollar), maar volgens het bedrijf was dat te wijten aan de sterke dollar. Het bedrijf is bezig branchegenoot Wyeth over te nemen voor een bedrag van 68 miljard euro. Pfizer verhoogde niettemin de verwachtingen voor het hele jaar.

Nummer 2 in de wereld op het gebied van medicijnen, GSK, boekte in het tweede kwartaal een omzet van 6,75 miljard pond (7,8 miljard euro) en een winst per aandeel van 31 pence (36 eurocent). Het Britse bedrijf zegt last te hebben van concurrentie van generieke medicijnen in de VS, maar is tegelijk optimistisch over de toekomst. Het heeft veel nieuwe medicijnen geregistreerd die inkomsten zullen gaan genereren.

Het Zwitserse Roche maakte vandaag een halfjaarwinst van 4,1 miljard Zwitserse frank (2,7 miljard euro) bekend. Dat was 1,6 miljard frank minder dan in 2008, voornamelijk omdat de overname van het resterende belang in biotechnologiebedrijf Genentech de winstcijfers drukte.