Meer winst voor zuinig KPN ondanks terugvallende omzet

Ondanks een lichte daling van de omzet heeft KPN het tweede kwartaal met bijna 5 procent meer winst afgesloten dan vorig jaar. Dat heeft het telecombedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

KPN heeft fors ingegrepen in de kosten om een winst van 370 miljoen euro over te houden op een omzet van 3,41 miljard euro, 2 procent minder omzet dan in het vorig jaar. Het bedrijf beëindigde de contracten van duizend tijdelijke medewerkers. De reorganisaties bij dochterbedrijf Getronics – wereldwijd verdwenen daar 1.400 banen – leverden 60 miljoen euro op. Daarnaast stelde KPN zich streng op ten opzichte van zijn leveranciers. Door over de prijzen van toeleveranties te onderhandelen werd 100 miljoen euro bespaard.

KPN heeft zelf ook last van kritische klanten die heronderhandelen. Veel zakelijke afnemers herzien hun contracten met KPN en dwingen betere voorwaarden af. Op de zakelijke markt wordt nu minder gebeld dan vorig jaar, zegt KPN. Daarnaast levert bellen met en vanuit het buitenland (roaming) minder op. Daardoor daalde de omzet van het zakelijke segment met 1,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Wel wist KPN hier zijn marktaandeel te behouden en de winst te verbeteren met 19 procent.

KPN nam in 2007 een meerderheidsbelang in iBasis, een Amerikaans bedrijf dat internationaal telefoonverkeer afhandelt. Bij deze zogeheten wholesale-tak nam de omzet af met 33 procent in vergelijking met vorig jaar. „Teleurstellend”, omschreef KPN-topman Ad Scheepbouwer de prestaties van iBasis in een toelichting op de kwartaalcijfers. Toch wil KPN het bedrijf volledig inlijven, liet het afgelopen maand al weten.

Een andere overname van KPN is IT-bedrijf Getronics. Dat werd uitgekleed en verkocht totdat alleen werkplekbeheer als belangrijkste activiteit overbleef. Getronics haalde een omzet van 531 miljoen euro, 1,3 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2008. De verwachting is dat Getronics weer zal gaan groeien.

Consumenten bellen evenveel als voor de crisis, maar minder uit het buitenland. De omzet van de consumententak steeg licht, met 0,7 procent. E-Plus, KPN’s Duitse mobiele netwerk, toonde wel een dip in de omzet.

KPN omschrijft het resultaat van het afgelopen kwartaal als „solide”, gezien de moeilijke economische omstandigheden. Voor de tweede helft van het jaar ziet het telecombedrijf nog geen verbetering. De verwachte jaaromzet is bijgesteld van ruim 14 miljard naar 13,6 tot 13,8 miljard euro.