Marathonzwemster Heister zesde op 10 km

Linsy Heister is gisteren bij de wereldkampioenschappen open water zwemmen in Rome net naast het podium geëindigd op de 10 kilometer. De 21-jarige zwemster kwam vlak na de kopgroep bij de finish. Uit de fotofinish bleek dat ze als zesde arriveerde. De wereldtitel ging naar de Britse Keri-Anne Payne. Titelverdedigster Larisa Ilsjenko verliet halverwege de wedstrijd. De Russin moest vanwege een blessure opgeven. Maaike Waaijer werd 27ste.

„In het water is het echt beuken met al die meiden”, omschreef Heister de sfeer tijdens de race. „Je vertrekt met veertig vrouwen en iedereen wil zo lang mogelijk bijblijven. Ze liggen naast je, boven je en onder je.” Heister laat zich niet meer makkelijk wegduwen, maar moet op dat vlak progressie boeken: „Ik moet nog grover worden.”

Aan de boorden van de Italiaanse havenstad Ostia zwom Heister lange tijd iets achter de kopgroep. De Britse zwemster Payne leidde praktisch van start tot finish, daarachter vormde zich een trio bestaande uit Jekatarina Seliverstova (Rusland), Martina Grimaldi (Italië) en Andreina Pinto Perez (Venezuela). De pupil van coach Marcel Wouda volgde die zwemsters in hun kielzog en leverde ondertussen een fel gevecht met de Braziliaanse Poliana Okimoto. „Pff, die kan ik wel schieten”, sprak Heister, die zaterdag op de 25 kilometer in actie komt. „Vooral bij het passeren van de boeien worden stompen uitgedeeld.”

De Duitse zwemmer Thomas Lurz veroverde gisteren de titel op de 10 kilometer. De winnaar van de 5 kilometer versloeg in de sprint de Amerikanen Andre Gemell en Francis Crippen. Lurz bracht met zijn tweede succes in Italië zijn totaal aantal gouden medailles bij een WK op acht.

De Nederlandse schoonspringers zijn gisteren in de achterhoede geëindigd bij de kwalificaties op de 3-meterplank. Ramon Meijer eindigde met 371,95 als 24ste. Yorick de Bruijn werd met 292,05 punten 46ste. De beste achttien plaatsten zich voor de halve finales. De Spaanse synchroonzwemsters veroverden de titel op de vrije combinatie. (ANP)