Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

Krant klaagt Berlusconi aan voor smaad

De Italiaanse uitgeversgroep L’espresso heeft gisteren een aanklacht ingediend tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Ze verwijt hem smaad, misbruik van zijn functie en oneerlijke concurrentie. De uitgever van onder meer de linkse krant la Repubblica reageert daarmee op de oproep van Berlusconi aan Italiaanse industriëlen om niet meer te adverteren in de krant.

De aanval van de premier is „zonder precedent”, aldus de advocaat van de uitgeverij, Carlo Federico Grosso. Volgens de raadsman van Berlusconi, Niccolò Ghedini, is de aanklacht tegen de premier kansloos en zal deze „spoedig worden gearchiveerd”.

La Repubblica onthulde de laatste maanden diverse pikante affaires rondom Berlusconi en stelde een lijst met tien vragen aan de premier op. De krant vroeg onder meer opheldering over zijn relatie met de minderjarige Noemi Letizia en over de staatsvluchten gebruikt voor showbizzpersonages. De krant vraagt zich af of Berlusconi’s omgang met dansmeisjes en prostituees, en zijn tegenstrijdige verklaringen daarover, te verenigen zijn met zijn functie als democratische gekozen premier. Berlusconi gaf geen antwoord.

Gisteren koos hij plotseling voor een koerswijziging. Tijdens de presentatie van een infrastructuurproject probeerde hij met een grap de affaires te bagatelliseren. „Er zijn overal heel veel mooie meisjes. Ik ben geen heilige. Dat hebben jullie allemaal begrepen. Laten we hopen dat ook die van la Repubblica dat begrijpen.”

Berlusconi zei verder dat de onophoudelijke aanvallen hem niet aantasten. „Want de Italianen zijn niet gek.” Hij weersprak gisteren dat zijn populariteit zou zijn gedaald tot onder de 50 procent zoals la Repubblica deze week concludeerde uit een peiling. „68 procent van de Italianen staat achter me […] Italië kan niet zonder ons. In 2012 zitten we hier nog”, aldus de premier.

Over zichzelf zei hij nog: „Zo lang ik ergens aanwezig ben, kunnen er geen onelegante dingen gebeuren. Want ik ben een persoon van goede smaak, cultuur en elegantie.”