Hopmi-stoel van Rietveld ontdekt

Utrecht, 23 juli. - Het Centraal Museum in Utrecht is in het bezit gekomen van een beroemde stoel van de Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964), waarvan tot nu toe alleen een schets bekend was. De zogenoemde Hopmi-stoel is te zien op een kleine tentoonstelling van Rietsvelds bekendste meubels. Een bijzonderheid van de stoel is dat de gebruiker de losse buizen zelf tot stoel kon monteren. Deze voor die tijd unieke techniek is ontwikkeld door de fabrikant Hopmi. Deskundigen gingen er tot nu toe van uit dat de stoel alleen bestond als ontwerp, en nooit uitgevoerd was. De stoel komt uit de nalatenschap van wijlen hoogleraar plantkunde Joseph Lanjouw. Een van zijn kinderen bracht in mei vorig jaar een plastic zak met losse onderdelen van een stoel naar het museum. Na onderzoek bleek het om de Hopmi-stoel te gaan. De Hopmi-fabriek bleek enkele exemplaren te hebben gemaakt van het ontwerp.