Hevige protesten test voor Jacob Zuma

Betogers in Siyathemba, een township bij de Zuid-Afrikaanse gemeente Balfour. De bewoners gingen de straat op om betere voorzieningen te eisen van de regering. (Foto Reuters) A protester jumps over a burning road blockade in Siyathemba township outside Balfour July 22, 2009. Protesters hurled stones at police, who responded with teargas and rubber bullets, after thousands marched through the streets on Wednesday over poor services and unemployment. REUTERS/Siphiwe Sibeko (SOUTH AFRICA POLITICS CONFLICT) Reuters

In verschillende steden in Zuid-Afrika hebben gisteren gewelddadige confrontaties plaatsgevonden tussen de politie en betogers. Zij eisen betere dagelijkse voorzieningen van de recentelijk aangetreden regering van president Jacob Zuma. De protesten, die de afgelopen dagen in omvang toenamen, horen tot de eerste serieuze binnenlandse krachtmetingen voor Zuma. De ANC-leider maakte de armoedebestrijding tot centraal campagnethema voor zijn verkiezing in april.

In Johannesburg en in steden in de noordoostelijke provincies Westkaap en Mpumalanga, schoot de politie gisteren met traangas en rubberkogels op duizenden woedende demonstranten.

Volgens de politie werd het in diverse townships weer rustig na vier dagen van protesten waarin meer dan honderd mensen zijn gearresteerd.

Sommige townships waren vorig jaar het toneel van hevige rellen waarbij meer dan zestig doden vielen. Dat geweld was gericht tegen Afrikaanse buitenlanders die banen zouden afpakken van de townshipbewoners.

De belofte van de Zuid-Afrikaanse regering om te zorgen voor meer banen, behuizing, medische zorg en sanitaire voorzieningen, zal volgens analisten moeilijk te realiseren zijn door de economische crisis. Zuid-Afrika kampt met de eerste recessie in zeventien jaar.

Volgens officiële cijfers waren in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 4 miljoen Zuid-Afrikanen werkloos, bijna een kwart van de beroepsbevolking. (Reuters)

Bekijk een fotoserie op nrc.nl/buitenland

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Westkaap

In Hevige protesten test voor Jacob Zuma (23 juli, pagina 1) staat dat de provincie Westkaap in het noordoosten van Zuid-Afrika ligt. Westkaap ligt in het westen.