Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Elia moet bij HSV 'keihard' werken

Erik Oudshoorn

Hoewel hij het zelf ten stelligste ontkent, lijkt Eljero Elia al een vaste plek te hebben verworven in het elftal van zijn nieuwe werkgever Hamburger SV die gisteravond AZ in eigen stadion versloeg (0-1).

Op zijn favorieten linkerflank, maar in een ander systeem dan bij FC Twente (4-2-3-1 in plaats van 4-3-3), speelde Elia in het oefenduel nog wat schuchter. Maar als directe tegenstander Kew Jaliens hem de ruimte gaf was hij levensgevaarlijk in zijn dribbels. In de eerste helft maakte David Jarolim hem duidelijk dat hij meer taken heeft dan alleen aanvallen. „Elia, storen!”, riep de HSV-aanvoerder.

„Het is keihard werken”, vertelde het talent van het jaar. „We hebben veel loop- en krachttraining gedaan met een intensiteit die ik bij ADO Den Haag en Twente nooit heb meegemaakt.” Hoewel hij van linksbuiten getransformeerd is tot aanvallende middenvelder, krijgt hij van trainer Bruno Labbadia veel vrijheid. „Ik mag mijn acties langs de lijn maken, maar ook door het centrum”, verduidelijkt Elia. En grijnzend: „Als ik maar niemand in de weg loop.”

Elia vond de landskampioen, die veel kansen miste en door een wat gelukkige treffer van Mladen Petric verloor, nog niet zo soepel spelen als vorig seizoen. „Demy de Zeeuw werd duidelijk gemist”, prikkelde Elia. De international was door trainer Ronald Koeman buiten de selectie gehouden. Na het oefenduel met Club Brugge schreef De Zeeuw, die in de belangstelling staat van Ajax, zijn zwakke spel toe aan de transferperikelen. „Hij kon zich niet concentreren op AZ”, zei Koeman gisteren.

De Zeeuw staat nog tot 2011 onder contract in Alkmaar. Ajax weigert de vraagprijs te betalen. Koeman vindt dat er snel duidelijkheid moet komen. Wil Ajax betalen of niet? Technisch directeur Marcel Brands heeft daarover geen signaal ontvangen. Volgens AZ-voorzitter Dirk Scheringa had de afwezigheid van De Zeeuw te maken met een privézaak „die wij respecteren”. In het veld stond de opvolger van De Zeeuw al op. De dominante Stijn Schaars liet zien de rol moeiteloos aan te kunnen.