Duitsers in offensief in noorden Afghanistan

Duitse militairen zijn begonnen aan waarschijnlijk hun grootste gevechtsoperatie sinds zij in Afghanistan gelegerd zijn. Dat heeft de Duitse legerleider Wolfgang Schneiderhan gisteren bekendgemaakt.

Zo’n 300 Duitse militairen doen mee aan een operatie in een vallei in de noordelijke provincie Kunduz. Het offensief is nodig omdat de Talibaan er in plaats van zich te beperken tot bermbomaanslagen meer openlijk het gevecht aangaan en „meer militair” zijn geworden, aldus Schneiderhan. Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie zei dat strijders van een gezochte Oezbeekse krijgsheer recentelijk naar de regio zijn gekomen. De noordelijke provincies waren de afgelopen jaren relatief veilig, maar de laatste maanden zijn er vaker hinderlagen en aanslagen.

De operatie in Kunduz heeft tot nu toe dertien strijders en vier Afghaanse militairen het leven gekost en is bedoeld om de provincie veilig genoeg te maken voor de presidentsverkiezingen op 20 augustus. Om dezelfde reden wordt in de zuidelijke provincie Helmand operatie Slag met het Zwaard uitgevoerd, een offensief van 4.000 Amerikaanse mariniers en 650 Afghanen. Amerikaanse commandanten hebben zich beklaagd over een tekort aan Afghaanse militairen bij de operatie. Die zijn belangrijk voor het leggen van contact met stamleiders en het identificeren van Talibaan. De defensiewoordvoerder zei gisteren dat een extra bataljon van 700 man naar Helmand wordt gestuurd.

Gisteren zijn in Afghanistan twee Amerikanen en een Brit omgekomen door bermbommen. Sinds het begin van de maand zijn nu 34 Amerikanen gedood, het hoogste aantal sinds 2001. (AP)