De volgende in de rij

42346.jpgOp 10 juli is in een zandgroeve even buiten Petrozavodsk, de hoofdstad van de noordwestelijke provincie Karelië, het lijk gevonden van Andrej Koelagin, een mensenrechtenactivist van de organisatie Spravedlivost (Rechtvaardigheid). Dat nieuws werd pas gisteren bekendgemaakt door de directeur van Spravedlivost, Andrej Stolboenov. Als reden voor die vertraging voerde hij aan dat Kaloegins weduwe en dochter hun man en vader eerst in stilte wilden begraven.Koelagin, sinds 2007 hoofd van de regionale afdeling van Rechtvaardigheid in Karelië, verdween op 14 mei, nadat hij een telefoontje had ontvangen van een onbekende die hem wilde ontmoeten. De laatste die hem gezien heeft, was een taxichauffeur die hem bij een café afzette.

Collega’s van de activist zijn ervan overtuigd dat Koelagin, die opkwam voor de rechten en belangen van gevangenen maar de laatste tijd onderzoek deed naar corruptie onder de vrienden van de Karelische president, is vermoord. Volgens Stolboenov wordt zijn organisatie al enige tijd bedreigd en onder druk gezet door de autoriteiten. Het bericht van Koelagins dood komt een week na de moord op mensenrechtenactiviste Natalia Estemirova in Tsjetsjenië, die internationale kritiek op de Russische regering losmaakte. Ook zij werd kort voor haar dood door de autoriteiten, in dit geval door president Kadyrov persoonlijk, bedreigd.

Tot voor kort kon je zeggen dat iedereen die de Tsjetsjeense autoriteiten kritiseerde, zoals Anna Politkovskaja, Stanislav Markelov en Natalia Estemirova, voor straf uit de weg werden geruimd. Nu is daar ook iemand bijgekomen, die de autoriteiten in het overwegend vredige, maar ongetwijfeld even corrupte Karelië kritiseerde.

Mensenrechtenactivisten, onder wie de bejaarde Ljoedmila Aleksejeva, hebben vandaag president Medvedev opgeroepen om de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov uit zijn functie te ontheffen zolang het onderzoek naar de moord op Estemirova loopt. Anders zou dat onderzoek volgens hen niet objectief kunnen worden gevoerd. Een redelijke eis, zou je denken. Zeker voor een jurist als Medvedev, die voortdurend beweert de wet te respecteren en die gezien het internationale prestige van zijn land zeer met de moord op Estemiriva in zijn maag zit. Toch ziet het er niet naar uit dat hij gevolg aan de oproep zal geven, omdat het Kremlin zonder Kadyrov de situatie in Tsjetsjenië helemaal niet meer in bedwang kan houden.

In Moskou wordt onder diplomaten, Russische en westerse specialisten en NGO’s intussen rekening gehouden met een oorlog op de Noord-Kaukasus, in Ingoesjetië om precies te zijn. Als die oorlog inderdaad uitbreekt, dan zou dat een ramp zijn voor Rusland, want er is weinig voor nodig om dat geweld te laten uitbreiden over de hele regio.

Het Kremlin is evenwel al jaren voor zo’n geweldsexplosie gewaarschuwd. Maar in plaats van preventieve maatregelen te nemen, heeft het steeds minder geld naar die regio gestuurd, waardoor de problemen alleen maar zijn toegenomen. De belangen van de oligarchen-vrienden van Poetin en Medvedev, die nog regelmatig miljarden dollars op hun bankrekeningen krijgen bijgeschreven, waren waarschijnlijk dringender dan die van de bevolking op de Noord-Kaukasus, waarvan het grootste deel helemaal niets met de rebellen van doen heeft en een vreedzaam leven wil leiden.

Het laat zich allemaal verklaren door een enkele reden en die is dat goede bestuurders helaas schaars zijn in dit deel van de wereld.

    • Michel Krielaars