De grappen zijn niet grappig bij Suske en Wiske

suske en wiske

Suske en Wiske en de Texas Rakkers

Regie: Wim Bien en Mark Mertens. In: 87 bioscopen. * *

Je herinnert je de mislukte poppenserie, tekenfilm, speelfilm. Je gunt ze toch het voordeel van de twijfel, het is ook jouw nostalgie. Ze hebben er 10 miljoen euro in gestoken, beweren ze. Ze zijn van plan meer albums te verfilmen.

Helaas, ruim zestig jaar na de geboorte van de koddige Vlaamse stripfamilie Suske en Wiske mogen we opnieuw een half-geslaagde film bijschrijven, ditmaal een computer-animatie. Het verhaaltje over de moe-ha-ha roepende robotcowboy die kleine Texas Rangers in weckflessen bewaart, ontrolt zich in slakkentempo. De grappen zijn niet grappig, de geintjes die men naar Amerikaans voorbeeld over de kinderhoofdjes op papa en mama afvuurt nog minder. Lambik die kogels ontwijkt als in The Matrix en een roze richtingbord met de tekst Brokeback Mountain: dat werk.

De animatie is van pre-Toy Story-niveau. Decors en camerabewegingen mogen er nog wezen, karakters en beweging zijn minder. De twee dimensies van de strip zijn tot drie opgeblazen, en dat werkt niet helemaal bevredigend. Zo oogt krachtpatser Jerom met zijn geloken ogen als een slaapwandelaar en hebben de anderen met hun glimmende zwarte kraaloogjes iets griezeligs. Ze bewegen traag en onnatuurlijk door de decors, als opblaaspoppen.

Misschien zijn karikaturale, niet-realistische strips gewoon moeilijk te verfilmen. We wachten Kuifje van het duo Peter Jackson/Steven Spielberg nog even af. Daar schijnt ook wat geld in te worden gestoken.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol