Contador superieur en eigenzinnig

Andy en Fränk Schleck openden gisteren de aanval op leider Contador. Fränk mocht winnen van de Spanjaard, die tot onvrede van zijn ploeg weer zijn eigen gang ging.

Fränk Schleck wint in Le Grand Bornand. (Foto AP, Bas Czerwinski) Brothers Frank and Andy Schleck of Luxembourg, react as Frank, right, crosses the finish line to win the 17th stage of the Tour de France cycling race over 169.5 kilometers (105.3 miles) with start in Bourg-Saint-Maurice and finish in Le Grand-Bornand, Alps region, France, Wednesday July 22, 2009. Second is Alberto Contador of Spain, wearing the overall leader's yellow jersey, left, and third is Frank's brother Andy Schleck, wearing the best young rider's white jersey, rear. (AP Photo/Bas Czerwinski) AP

Guus van Holland

Boven de Alpen kondigde zich gistermorgen een dag van donder en bliksem aan. Het zou een zware dag worden met vijf cols in het vooruitzicht. Hopelijk een dag met opwindende wielersport, met aanvallen op geletruidrager Alberto Contador. Het moest de etappe worden van Andy Schleck, de enige die in staat was de klassementsleider aan het wankelen te krijgen.

Het weer viel mee. Maar de strijd op de Alpenpassen ging zoals voorspeld tussen de favorieten voor de eindzege, en benam soms de adem. Samen met zijn vijf jaar oudere broer Fränk trok de 24-jarige Andy ten aanval. Maar Contador was domweg te sterk. Het kostte hem geen moeite een Luxemburgse coup te verijdelen.

Als een ware heerser ging Contador in op het verzoek van de broers om de zege in Le Grand Bornand aan de minder getalenteerde Fränk te laten. Zo oppermachtig is Contador in deze Tour. En zo veel sterker dan ploeggenoot Lance Armstrong, die in de beginfase van de ronde nog verblind door zijn grote ego pogingen deed om het kopmanschap in het Astanateam af te dwingen.

Gisteren moest Armstrong tijdens de beklimmingen het antwoord schuldig blijven op de aanvallen van Andy en Fränk Schleck, in tegenstelling tot de vrolijk op zijn pedalen dansende Contador en Andreas Klöden. De Duitser wekte regelmatig de indruk meer steun aan Armstrong te willen verlenen dan aan Contador. Ditmaal bleef de voormalige ‘superknecht’ van Jan Ullrich aan het wiel van zijn kopman, terwijl achter hem Armstrong met Bradley Wiggins en Vincenzo Nibali probeerde terug aan het front te komen.

Maar Contador kon zich niet bedwingen. Hij wilde opnieuw voor de glorie gaan. Hij overlegde via het interne communicatiesysteem met ploegleider Bruyneel en rechtstreeks met Klöden. Bruyneel zei hem echter dat hij niet mocht gaan. Maar Klöden antwoordde: „Als je je goed voelt, mag je.” Contador ging. De Spanjaard heeft maling aan stalorders, omdat hij meent dat Bruyneel op de hand is van de almachtige Armstrong.

De Schlecks konden niet mee met Contador, net als Klöden. Maar de Schlecks kwamen terug, zonder Klöden. Toen restte Contador niets anders dan de broers te controleren. Intussen zette Armstrong de jacht in. Hij dreigde zijn tweede plaats in het klassement te verliezen aan Andy Schleck en zelfs aan Klöden. Met steun van Nibali slaagde hij erin om Klöden in te halen en te passeren. De leiders waren te ver.

Bruyneel verwoordde na afloop de teleurstelling in het Astana-kamp. „Contador was ontgoocheld omdat hij niet mocht winnen, Klöden was ook niet tevreden. Fränk Schleck won, en Klöden werd op achterstand gereden. De aanval van Contador op de Colombière was nergens voor nodig. We maken er geen drama van, maar het moest wel besproken worden. Ik heb Alberto tien keer gezegd niet aan te vallen. Dat hij met Klöden bij de Schlecks moest blijven. Op de laatste col zaten we in een zetel, want Alberto had nog Klöden bij zich. Ik wilde dat de broers het werk deden.”

Bruyneel verklaarde vanmorgen dat Contador zijn fout heeft toegegeven. „Het probleem is dat zijn ploegmaten ook mijn advies over de radio hebben gehoord.” Intussen zijn de Schlecks in het klassement zowel Armstrong en Klöden gepasseerd. Andy Schleck stond voor de tijdrit van vanmiddag tweede op 2.26 minuut van Contador, Fränk Schleck derde op 3.25, Armstrong vierde op 3.55, Klöden op 4.44, Wiggins op 4.53.

De strijd tussen de favorieten werd ingeleid door een vroege vlucht van een groep renners, met onder meer Rabokopman Denis Mensjov. De laatste had kennelijk moed verzameld om nog iets te redden van de voor hem en zijn ploeg mislukte Tour. De desolate poging van de Rus eindigde zoals alles van hem deze ronde in een ravage. Hij viel tweemaal, de laatste keer op een door de regen glad geworden zebrapad, net voor een bocht. Beginnersfout. Vervolgens schatte hij tijdens de achtervolging op de vluchters het verloop van de weg slecht in en belandde aan de verkeerde kant van de vluchtheuvel. Dus reed hij maar over de vluchtheuvel verder.

Het was triest om de Rus te zien schutteren in de bergrit die hij zo moedig had ingezet. Het geeft aan hoe Mensjov zich deze weken in de Tour voelt. Geen vorm, geen zin, of toch iets anders. Denis Mensjov is zichzelf niet.

    • Guus van Holland