Chimpansees nog steeds gevoelig voor apen-hiv

rotterdam, 23 juli. - Chimpansees kunnen wel degelijk een soort aids krijgen van siv, de apenvariant van het aidsveroorzakend virus hiv. Tot nu toe was nooit gezien dat Afrikaanse apen ziek werden van siv. Hiv is ontstaan nadat een of meer mensen, ergens in het begin van de vorige eeuw in Afrika, met siv zijn besmet. Het idee was dat siv al zo lang onder Afrikaanse apen aanwezig is dat de dieren er niet meer ziek van worden, een enkel zeldzaam geval uitgezonderd. Maar onderzoekers die de chimpansees in het Gombe National Park in Tanzania al bijna tien jaren volgen schrijven vandaag in Nature dat dieren die zijn besmet met een bepaald type siv duidelijk eerder overlijden. Het gaat om het siv-type (sivcpz) dat een directe voorganger is van hiv. Een op de vijf chimps in het park was met dat type siv besmet. De jongen van besmette moeders leefden nooit langer dan een jaar. Oudere dieren hadden bij sectie na hun dood organen die net zo waren aangetast als die van hiv-patiënten. En uit hun bloed zijn - net als bij menselijke aids-patiënten - bepaalde typen afweercellen vrijwel verdwenen.