Bernanke somber over consument VS

De rest van de wereld moet er niet op vertrouwen dat de Amerikanen het herstel van de wereldeconomie zullen aanwakkeren. Die waarschuwing heeft de Amerikaanse centralebankier Ben Bernanke gisteren in het Congres afgegeven. „Wij verwachten op geen enkele manier dat de Amerikaanse consumenten joelend zullen terugkomen.”

Volgens Bernanke adviseren de Verenigde Staten hun Aziatische handelspartners om de consumptieve vraag die eerst uit de VS kwam, in te ruilen voor grotere binnenlandse vraag naar geproduceerde goederen en diensten. De reden daarvoor is dat de „omstandigheden erg slecht zijn. Amerikanen zijn aan het lijden”.

Bernanke beantwoordt als voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, twee maal per jaar telkens twee dagen tijdens hoorzittingen in het Congres vragen over de stand van de grootste economie ter wereld. Dit keer is het een precair moment voor de centralebankier: zijn termijn loopt in januari af en het is onduidelijk of president Obama hem wil herbenoemen.

Tegelijkertijd groeit de Amerikaanse frustratie over de aanhoudende problemen op zowel de arbeids- als de huizenmarkt en over het gebrek aan economisch herstel. Volgens Bernanke is de stijgende werkloosheid de grootste bedreiging voor de Amerikaanse economie. Ook al wordt de recessie mogelijk later dit jaar officieel beëindigd verklaard, dan kunnen de problemen in de reële economie volgens Bernanke nog tot zeker 2012 aanhouden.

Een andere bedreiging voor het herstel is de toenemende frictie op de zakelijke vastgoedmarkt. Volgens de centralebankier staat de economie mogelijk een golf aan executieverkopen van bedrijfspanden te wachten. „Het zou gepast kunnen zijn” dat de overheid ook in deze sector te hulp schiet, aldus Bernanke. De problemen in deze sector kunnen de neergang op de huizenmarkt overtreffen.

Achtergronden en nieuws over centralebankier Ber-nanke via nrc.nl/economie