Bank Santander wil Braziliaanse dochter naar de beurs brengen

Santander wil profiteren van de bloeiende Braziliaanse aandelenmarkt. De Spaanse bank overweegt een beursgang van een deel van haar Braziliaanse dochter, de op twee na grootste bank van het land. Daartoe behoort ook Banco Real, dat werd overgenomen als onderdeel van de opsplitsing van ABN Amro. Santander heeft al eerder minderheidsbelangen in dochterondernemingen naar de beurs gebracht, bij het Spaanse Banesto en in Chili. Maar die belangenverkopen leken defensief van aard; nu kiest de bank het offensief.

De Braziliaanse aandelenmarkt bloeit. Braziliaanse bedrijven hebben sinds juni voor bijna 6,1 miljard dollar aan aandelen verkocht, inclusief de beursgang ter waarde van 3 miljard dollar van creditcardmaatschappij VisaNet. De koers van die firma is sinds de beursgang in juni met 17 procent gestegen en de Bovespa-index is de afgelopen zes maanden met bijna 40 procent omhooggegaan.

Belangrijker voor Santander is dat ook de waarderingen van de beursgenoteerde banken in Brazilië een hoge vlucht hebben genomen. Itaú Unibanco, de grootste bank van het land, wordt op veertien keer de verwachte nettowinst over 2009 verhandeld. Als die factor wordt toegepast op de winst van de Braziliaanse dochter van Santander kan de divisie ongeveer 25 miljard euro waard zijn, aldus Iberian Equities, een derde van de marktwaarde van Santander. Niet slecht voor een onderdeel dat in 2009 slechts 22 procent van de geschatte totaalwinst binnenbracht.

Santander zou nieuwe aandelen kunnen uitgeven en op die manier 20 procent van de divisie naar de beurs brengen. De verkoop levert waarschijnlijk een mooie winst op, die het kernkapitaal een steuntje in de rug zou geven.

Er is één reden waarom Santander zich nog zou kunnen bedenken. De huidige aandeelhouders willen de winst uit Brazilië mogelijk niet delen. Liever dan een nieuwe reeks minderheidsaandeelhouders in het leven te roepen, zou Santander er de voorkeur aan kunnen geven de winst van de Braziliaanse dochter te gebruiken om op deze nog lang niet verzadigde markt te kunnen groeien. Maar méér kapitaal kan een snellere groei financieren. Santander is een van de weinige grote banken in de wereld die het kapitaal van haar aandeelhouders goed heeft gebruikt. Zij zullen waarschijnlijk niet tegen het jongste plan in opstand komen.

Fiona Maharg-Bravo

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com

    • Fiona Maharg-Bravo