Armstrong wint Tour, zelfs als hij het podium niet haalt

Vanaf de aankondiging van zijn terugkeer in het wielrennen had Lance Armstrong een verborgen agenda. Een eigen ploeg staat daar hoog op.

Ploeggenoten Alberto Contador (rechts) en Lance Armstrong voor de start van de zeventiende etappe van de Tour de France. (Foto Reuters) Astana rider and leader's yellow jersey Alberto Contador of Spain (R) and teammate Lance Armstrong of the U.S. (L) leave the sign-in podium before the start of the 17th stage of the 96th Tour de France cycling race between Bourg Saint Maurice and Le Grand Bornand July 22, 2009. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE SPORT CYCLING) REUTERS

Maarten Scholten

Een podiumplaats? Recordwinnaar Lance Armstrong vecht zich elke dag tevergeefs leeg in de Tour, maar hij blijft lachen. Zijn ploeggenoot Alberto Contador mag van hem in deze Ronde van Frankrijk best de sportieve strijd winnen.

De echte strijd voert Armstrong namelijk al maanden achter de schermen. Als in zijn beste tijden op de fiets heeft hij nu de macht bij Astana naar zich toe getrokken. Doel: volgend seizoen met vriend en ploegleider Johan Bruyneel een eigen ploeg te beginnen.

Volgens ingewijden presenteert Armstrong vandaag na de tijdrit het Amerikaanse bedrijf Nike als sponsor van de ploeg waarmee hij volgend jaar de Tour wil rijden. Afgelopen dinsdag liet Bruyneel al weten dat hij aan het eind van dit seizoen vertrekt bij de Kazachse wielerploeg Astana. „Vals spel”, zegt Rini Wagtmans, de Nederlander die optreedt als vertegenwoordiger van de Kazachse wielerbond. „Dit schaadt de belangen van Astana en Contador. We hadden afgesproken om pas na het einde van deze Tour over de toekomst te praten”, zegt hij. ,,Bruyneel moet nu zijn baas dienen, niet de belangen van Armstrong.”

Gisteren haastte de Belgische Astana-manager zich om Wagtmans te bellen en hem te bezweren dat hij niets van doen heeft met een perspresentatie van de Amerikanen. Eerst nog het een en ander afhandelen voor zijn Kazachse sponsors, zoals het winnen van de Tour. „Maar ik denk dat er meer Amerikanen zondag op het eindfeest op de Champs-Elysées worden uitgenodigd, dan Spanjaarden of Kazachstanen”, zegt Wagtmans. „Dat getuigt niet van respect voor Contador en de sponsors van de wielersport.”

Vervolg Armstrong: pagina 11

‘Shirt van zijn nieuwe ploeg is al gedrukt’

Vanaf de aankondiging van zijn comeback na drie jaar afwezigheid, in september 2008, had Armstrong een verborgen agenda. Hij wilde reclame maken voor Livestrong, zijn stichting voor kankerbestrijding met een omzet van rond de 300 miljoen euro. Hij wilde voor de achtste keer de Tour winnen. Maar hij wilde vooral een eigen wielerploeg. Zijn kledingsponsor Nike zou meedoen, net als zijn fietsenmerk Trek. En intussen kocht hij zich voor miljoenen in bij het fietsonderdelenbedrijf Sram. Als pilot zette hij snel de Livestrong-opleidingsploeg op met vriend Axel Merckx als ploegleider en het grote talent Taylor Phinney als kopman. Apart zwart-geel tenue, straks wellicht ook bij de profs.

„De shirts waren al in juni gedrukt”, smaalt Wagtmans. Het liefst had Armstrong volgens de Brabander al in de Tour gereden met zijn eigen ploeg. Maar zo snel gaven de Kazachstaanse sponsors zich niet gewonnen. Hoewel Armstrong alles uit de kast haalde. Een uitnodiging om eind vorig jaar met Bruyneel naar Kazachstan te gaan, sloeg hij af. Hij verscheen zelfs rond wedstrijden in kleding van zijn eigen sponsors, net als steeds meer renners en personeel. Voor de Ronde van Italië sprak hij openlijk over een overname van de ploeg, na een paar dagen initieerde hij een actie om de sponsornamen op de shirts onzichtbaar te maken. Ook Bruyneel ageerde tegen de Kazachstanen en zette de ploeg publiekelijk te koop.

De sponsors gaven aanleiding voor onvrede door de betalingen op te schorten. Zij wilden zo afdwingen dat de nationale held Aleksandr Vinokoerov, wiens tweejarige dopingschorsing morgen afloopt, weer deel uitmaakt van de ploeg die in 2006 voor hem werd opgericht. Pas na intensief bemiddelen van Wagtmans, die als honorair consul van Kazachstan contacten heeft tot in de hoogste kringen, voldeden de sponsors aan de derde betalingstermijn in juni. Negen dagen te laat, maar het leverde Wagtmans voor de Tourstart in Monaco een staande ovatie op van de complete ploeg. „Ik heb Bruyneel excuses aangeboden en nogmaals herhaald dat wij hem nog steeds de beste manager van de wereld vinden.”

Vlak daarna verkondigde Vinokoerov op een persconferentie in het Astana-hotel echter dat hij zou terugkeren bij de ploeg en dat Bruyneel anders maar moest opstappen. „Dat was niet handig van hem en ik heb opnieuw excuses gemaakt”, zegt Wagtmans.

Maar Bruyneel greep de controversiële uitspraak van Vino aan om met Astana te breken. Terwijl hij in 2007 tegen de wil van zijn collega-ploegleiders de later wegens betrokkenheid bij een dopingaffaire geschorste Ivan Basso naar Discovery Channel haalde, wil hij nu de ‘besmette’ Vino niet in zijn ploeg. Hij vindt het niet correct dat de vice-president van de Kazachstaanse wielerbond de beste renner van het land openlijk steunde. En wil al helemaal niet dat Vino over een paar weken onder zijn leiding zijn rentree maakt in de Ronde van Spanje, zoals de winnaar van de Vuelta in 2006 volgens verwachting drie dagen na de Tour bekend zal maken.

Of wil Bruyneel gewoon weg omdat Armstrong hem een aantrekkelijker alternatief biedt? „Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit met een andere ploegleider werk dan Johan”, zei de zevenvoudig winnaar van de Tour gisteren in de Franse sportkrant L’Equipe. Toeval of geregisseerd?

„In mei is al gesproken over een breuk tussen aan de ene kant Astana en aan de andere kant Bruyneel en Armstrong”, zegt Wagtmans. „We kunnen best uit elkaar gaan, maar dan wel op een nette manier. Met oog voor de belangen van Kazachstan en van Contador. Daarom hadden we afgesproken om tijdens de Tour niet over de toekomst te praten. Bruyneel heeft mij gisteren na alle commotie over zijn aangekondigde vertrek verzekerd dat hij de belangen van Astana zal respecteren. Hij zal niet meedoen aan een perspresentatie van een nieuwe sponsor door Armstrong. Maar wat die Amerikaan zelf doet, daar heb ik geen invloed op.”

Armstrong neemt wat hij wil, zoals hij tussen 1999 en 2005 de Tour de France geheel en al naar zijn hand zette. Wagtmans en de Kazachstanen staan erbij en kijken ernaar. Alle betalingen overgemaakt, toestemming gegeven voor extra reclame-uitingen van Livestrong. En hoewel Bruyneel in tweede instantie de afspraken met sponsor Astana respecteert, is al voor het einde van de Tour bekend dat Astana de manager verliest die de ploeg mede groot maakte, met zeges van Contador in Giro, Vuelta (2008) en wie weet de Tour.

De Spanjaard mag het geel naar Parijs brengen, zijn toekomst is onzeker. Een overstap naar het Spaanse Caisse d’Epargne, waarmee hij voor de Tour al onderhandelde? Volgens Wagtmans heeft de geletruidrager nog een jaar een contract met Olympus, het Luxemburgse bedrijf waarin de betalingen van Astana worden geregeld en dat de licentie bezit. De Kazachstanen willen het liefst tot 2013 door met de beste klimmer ter wereld. Maar wat wil hij zelf?

Armstrong mag de Tour dan niet winnen, zijn toekomst is een stuk helderder dan die van Contador. Een nieuwe eigen ploeg, waarin zijn zakelijke belangen zijn gewaarborgd. Bruyneel als gedroomde ploegleider. Een licentie?

Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielerunie, zei al bij de start van de Ronde van Frankrijk in Monaco dat de comeback van de Texaan een zegen was voor de wielersport. Armstrong wint zelfs als hij verliest..

    • Maarten Scholten