Agent ontevreden volgens enquête

Politici en korpsleiding nemen beslissingen over de politie zonder te weten wat er op de werkvloer speelt, vindt het merendeel van de agenten. Zes op de tien politieagenten hebben de laatste jaren minder plezier in hun werk gekregen en drie op de tien agenten twijfelen of ze bij de politie blijven werken.

Dit zijn de voorlopige resultaten van een onderzoek van de SP. Tot nu toe hebben 8.550 agenten de enquête ingevuld. Het onderzoek loopt nog door, in september komt de SP met een eindverslag.

Volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant „tekent [de voorlopige uitkomst van het onderzoek] de diepe kloof tussen de papieren werkelijkheid van het ministerie en de echte werkelijkheid van de politieagenten”. De SP is, evenals de oppositiepartijen VVD en PVV, fel tegen de bezuinigingen op de politie die minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft aangekondigd. De partijen vrezen dat er daardoor „minder blauw op straat” komt.

Als onderdeel van de crisismaatregelen van het kabinet mogen politiekorpsen in de periode 2010-2012 de helft minder aspirant-agenten aannemen dan gepland. Bovendien moeten zij vanaf 2010 jaarlijks tussen de 160 en 190 miljoen euro bezuinigen, bovenop de 100 miljoen euro die zij nu al bezuinigen. Kant: „Dit leidt ongetwijfeld tot nog minder agenten op straat en in de buurten. De bezuinigingen moeten van tafel en er moet geluisterd worden naar de mensen die het werk doen.”

Agenten klagen massaal over het nieuwe computersysteem waarmee zij moeten werken: 91 procent van de ondervraagden zegt dat deze Basisvoorziening Handhaving (BVH) niet goed werkt. „Agenten noemen het liever Bureaucratie voor Handhavers”, grapte Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) onlangs in een debat. Volgens hem gaan gegevens door het systeem verloren.