Achterop de motor bij tv-tuinman Lodewijk Hoekstra

Vanaf maandag is het tijd voor het eeuwenoude, voorgekookte Zomergasten-nagesprek. „Ik vond de presentator beter/slechter dan vorig jaar.” „Ik vond de fragmenten fascinerend/heel saai/fascinerend, maar toch heel saai.” „Ik vond de gast te highbrow/te lowbrow/ik wist eigenlijk pas na twee uur wie het was.” „Ik vond de Piet Hein Eektafel er nog opvallend nieuw uitzien.” En, als klap op de vuurpijl: „Het was vroeger toch beter.”

Tot die tijd moeten we het doen met andere zomer-tv, en daarvoor heb ik een dwingende suggestie: Ik kom bij je eten. Dagelijks op RTL4. Als ik ooit in Zomergasten zou zitten, zou ik heel veel fragmenten uit Ik kom bij je eten laten zien.

En dan alleen fragmenten met Vivian Slingerland. Vivian is een van de vele RTL-presentatoren die in het programma, zoals de titel al aangeeft, bij een beroemd of minder beroemd persoon gaan eten. De taak van de presentator is om ongedwongen gesprekjes vanachter het zespitsgasstel van de musicalster/brandweerman in kwestie te voeren, en om zo vaak mogelijk te zwaaien met een boodschappentas van C1000.

Dat doen types zoals Quinty Trustfull, Irene Moors en Winston Gerschtanowitz allemaal gedwee. Je hebt nu eenmaal een contract bij RTL, en dan moet je ook in de zomer werken voor je geld.

Maar Vivian vat haar taak breder op. Bij elke persoon die zij bezoekt, voert ze niet alleen ongedwongen gesprekjes, nee, zij begint vanaf het moment dat ze de Brugmankeuken van de onbekende of semi-bekende Nederlander betreedt, ongebreideld te flirten.

En dat gaat ver. Zo zag ik haar al ex-Goede Tijden-acteur Christophe Haddad verleiden om ‘een zoenscène’ met haar ‘na te spelen’. Ook zat ze tussen het koken door urenlang achterop de motor bij tv-tuinman Lodewijk Hoekstra, waarbij ze hem net iets te stevig vasthield. Ook lachte ze Lodewijk ostentatief flirterig uit toen hij ‘de kruiderijen’ vergeten was in de lasagne te doen. Daarna stelde ze zijn vrouw, die met twee baby’s op schoot zat en duidelijk gealarmeerd was door de hele situatie, allerlei impertinente vragen zoals „Doen jullie nog wel eens dingen met zijn tweeën?”

Zelfs in de meest recente aflevering waarin ik Vivian zag, en waarin er weinig te versieren viel – ze ging exotische dingetjes koken met musicalster Nurlaila Karim en haar stokoude Indische vadertje – wist ze er toch nog een soft-erotische uitzending van te maken: toen de nietsvermoedende echtgenoot van Nurlaila thuiskwam, die onmiddellijk door Vivian besprongen werd.

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius