Zwemster Heister zesde op 10 km

Marathonzwemster Linsy Heister is vanochtend op de WK zwemmen in Rome als zesde geëindigde op de 10 kilometer in open water.

De 21-jarige zwemster uit Eindhoven finishte voor de kust van de badplaats Ostia na een loodzware wedstrijd vlak achter de kopgroep waarin ze lange tijd had meegezwommen. Het goud ging naar de Britse Keri-Anne Payne, die vorig jaar in Peking op dit nummer tweede was geworden bij de Olympische Spelen. Heisters trainingsmaatje Maaike Waaijer eindigde als 27ste. De Russische favoriete voor de zege, Larisa Iltsjenko, gaf halverwege de race op.

Linsy Heister zwemt zaterdag nog de 25 kilometer, een afstand waarop zij zich meestal meer thuisvoelt.

De Nederlandse waterpolosters ontsnapten gisteren in Rome aan een nederlaag tegen Spanje. De olympisch kampioen van Peking keek tot vier seconden voor tijd tegen een achterstand van 15-14 aan. Dankzij een verwoestende worp van sterspeelster Iefke van Belkum eindigde het duel alsnog gelijk.

Van Belkum, die speelt voor het Griekse Ethnikos Piraeus, maakte zeven treffers. „Elke wedstrijd is er wel iemand die opstaat”, zei ze tegen het ANP. „Nu was ik dat. Ik denk dat bij de volgende groepswedstrijd weer iemand anders opstaat, als dat nodig is.”

Net als twee dagen eerder tegen Brazilië kwamen de waterpolosters traag op gang. Na drie minuten leidde Spanje al met 3-0. „Niet iedereen was even alert”, zei Van Belkum. „Steeds maakte iemand anders een individuele fout die door Spanje werd afgestraft.”

Pas na ingrijpen van bondscoach Mauro Maugeri ging de defensie agressiever te werk. „We hebben de koppen bij elkaar gestoken en gezegd dat we hier keihard voor getraind hebben”, zei Van Belkum. „En dan moeten we ons hier niet zomaar op de slachtbank laten leggen.”

Langzaam maar zeker ging Nederland beter spelen, waardoor de ploeg in de derde periode zelfs even op voorsprong kwam: 9-8. Spanje nam weer snel de leiding, vooral dankzij sterke acties van Maica Garcia: 10-13. Nederland vocht zich terug tot 13-13, waarna een bloedstollende slotfase volgde. Een halve minuut voor tijd maakte Yasemin Smit 14-14, maar vijftien tellen later leek Spanje de winst te pakken toen Garcia de doelvrouw Ilse van der Meijden passeerde.

Met vier seconden op de klok maakte Van Belkum gelijk. „Ik had even daarvoor mijn man laten lopen, waardoor Spanje op 15-14 was gekomen. Ik was flink pissig, dus ik heb al mijn agressie in dat schot gelegd.”

Morgen moet Nederland met een zo groot mogelijke marge van Duitsland winnen om op doelsaldo poulewinnaar te worden. De nummer één kwalificeert zich rechtstreeks voor de kwartfinale, de nummers twee en drie gaan naar een tussenronde.