Zware mensen prijsgevoeliger

Mensen met overgewicht zijn gevoelig voor kwantumkorting. Ze nemen eerder kleine porties frisdrank en snacks, als die goedkoper zijn dan grote porties. Mensen met een normaal gewicht doen dat niet. Dat blijkt uit enquêtes onder 291 klanten van een bedrijfs- en een fastfoodrestaurant. Proportioneel prijzen – hogere prijzen voor grotere porties – kan dus werken als maatregel tegen obesitas. De VU voerde het onderzoek uit in opdracht van minister Klink (Volksgezondheid, CDA). De onderzoekers stelden ook vast dat gezond voedsel in Nederland duurder is dan vet en suikerrijk voedsel. 159 ondervraagde mensen zeiden gezonder te zullen gaan eten als dat goedkoper was. De prijs van gezond voedsel verlagen zou dus ook een goede maatregel zijn. De ondervraagden waren tegen een ‘vettaks’. Minister Klink liet deze week aan de Kamer weten dat hij nog geen prijsmaatregelen invoert, omdat de effecten nog te weinig zijn onderzocht. (NRC)