Wie heeft de snelste browser en wat doet het ertoe?

Microsoft gaat in Windows 7 toch alle browsers aanbieden in plaats van helemaal geen browser.

Welke moet het worden? Van alle browsers zijn de afgelopen maanden belangrijke updates verschenen. Volgens deze interessante test van PC World is Google Chrome de snelste browser, gevolgd door de nieuwe Firefox 3.5 en Internet Explorer 8. Safari, volgens Apple de snelste browser ter wereld, komt op de vierde plaats - gevolgd door de testversie van Opera 10. Ook deze Noorse browserbouwers beweren de snelste browserengine gebouwd te hebben, maar hun Opera Turbo komt niet uit de verf in de PC World-test (zie deze tabel).

Maar snelheid is niet de doorslaggevende factor bij de keuze van een webbrowser. Je bent immers vaak afhankelijk van de (traagheid van de) server en toegankelijkheid van de bezochte websites - zie de reacties. De browsers die het meest populair zijn bij de Hebben-bezoekers zijn in ieder geval niet de snelste:

Volgens Google Analytics-statistieken (links) gebruikten de meeste Hebben-lezers de afgelopen maanden Internet Explorer (59 procent), daarna gevolgd door Mozilla Firefox voor Windows (20 procent) en Safari voor Mac OS X (7,7 procent).

Het aandeel Firefox stijgt tot meer dan een kwart, als je ook de Mac-gebruikers (3,8 procent) en Linux (1,32 procent) er bij optelt. Google Chrome staat op de vierde plaats met ruim 4,4 procent.

Safari op de iPhone blijkt de meest gebruikte mobiele browser. De combinatie Safari/Symbian OS lijkt een foutje van Google Analytics, vermoedelijk is dat de standaard Nokia-browser die ook van Webkit gebruik maakt (zie reacties).

Het Hebben-team is benieuwd naar motivaties van lezers om een browser te gebruiken of juist links te laten liggen. De persoonlijke favorieten:

  • Firefox (crossplatform, werkt ook met exotische sites, veel plugins , maar trekt veel processorkracht)
  • Opera (crossplatform, snelle shortcuts met muis, My Opera-synchronisatie ook met Opera Mini)
  • Safari (crossplatform en mobiel op iPhone, bookmark-synchronisatie)
    • Marc Hijink