Waterpolosters dwingen met moeite gelijkspel af

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op de wereldkampioenschappen in Rome aan een nederlaag ontsnapt. De olympisch kampioen keek tegen Spanje tot vier seconden voor tijd tegen een 14-15-achterstand aan. Dankzij een verwoestende worp van Iefke van Belkum eindigde het duel in groep D alsnog in een gelijkspel. Van Belkum eiste sowieso een hoofdrol op in het Romeinse buitenbad. De speelster van de Griekse club Ethnikos Piraeus was goed voor zeven doelpunten en hield haar ploeg vooral in de tweede en derde periode op de been. „Elke wedstrijd is er wel iemand die opstaat. En nu was ik dat”, reageerde Van Belkum.

Net als twee dagen geleden, in het duel met Brazilië, kwamen de Nederlandse waterpolosters traag op gang. De wedstrijd was amper drie minuten onderweg of Spanje had een 3-0-voorsprong genomen. Bijna elke aanval van de Zuid-Europese ploeg had succes, waardoor enkele Oranje-speelsters soms moedeloos met hun hoofd schudden na wéér een doelpunt. „Niet iedereen was even alert”, keek Van Belkum terug op die eerste fase. „Steeds maakte iemand anders een individuele fout die door Spanje werd afgestraft.”

Langzaam maar zeker kwam Nederland bovendrijven, waardoor de ploeg in de derde periode zelfs even op voorsprong kwam: 9-8. Spanje nam echter alweer gauw de leiding, vooral dankzij enkele sterke acties van midvoor Maica Garcia: 10-13. De Nederlandse ploeg vocht zich terug tot 13-13, waarna zich een bloedstollende slotfase voltrok.

De Duitse zwemmer Thomas Lurz werd in Rome voor de vijfde keer op rij kampioen op de 5 kilometer open water. De winnaar van olympisch brons op de 10 kilometer verwees de Griek Spyridon Gianniotis naar de tweede plaats.

De jonge schoonspringer Thomas Daley werd verrassend wereldkampioen op de 10 metertoren. De 15-jarige Brit kwam in de finale tot een puntentotaal van 539,85. Hij versloeg daarmee het Chinese tweetal Qiu Bo (532,20) en Zhou Luxin (530,55). (ANP)